Sătenii de la Tulnici riscă să nu primească niciun metru de lemn în acest an după ce Obștea de Moșneni a reușit „performanța” să nu încheie un contract cu vreun Ocol Silvic autorizat din Vrancea. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea i-a amendat deja cu 10 mii lei și ar putea repeta această sancțiune în fiecare lună până când Obștea va asigura paza pădurilor, așa cum prevede legislația silvică. „Nu credem că până la Crăciun se va mai tăia ceva la Tulnici”, spun cei de la ITRSV despre blocajul de la Obște. În plus, Obștea va pierde și fondurile de vânătoare, care vor fi gestionate temporar de Direcția Silvică.
Toate afacerile cu lemn de la Tulnici sunt blocate de câteva luni de zile după ce Ocolului Silvic Privat i-a fost retrasă autorizația de funcționare de către mi-nisterul de resort. Iar situația riscă să dureze încă multe luni de acum încolo deoarece procedurile legale și orgoliile locale fac aproape imposibilă auto-rizarea unui alt ocol care să presteze servicii silvice pentru Obște. Totul a pornit de la refuzul conducerii Obștii de a scrie în documente că șeful Ocolului Silvic a fost numit Costel Nicoară, deși acesta conducea de fapt structura silvică. Ori, prin această chichiță speculată de un funcționar, nu a fost îndeplinită condiția legală de funcționare a acestei structuri silvice și, implicit, i-a fost retrasă autorizația. Manevra celor de la Obște urmărea pe de o parte să îl lase pe Nicoară în afara afacerilor cu lemn, să nu mai aibă nicio decizie asupra tăierilor de arbori din pădurile Obștii, iar pe de altă parte era pregătită înființarea unui ocol silvic nou, condus de oameni fideli grupurilor de interese care au acaparat conducerea Obștii din Tulnici.
Numai că manevra a avut un efect de bumerang, iar efectul este re-simțit de majoritatea oamenilor din comună. Chiar dacă au reușit să închidă Ocolul Silvic Privat, cei de la Obște nu pot înființa un alt ocol până când nu aduc documentațiile silvice de la primul ocol. În plus, procedura este de durată și, cel puțin pentru acest an, este greu de crezut că vor fi tăieri de arbori în pădurile de la Tulnici. „Nu credem că până la Crăciun se va mai tăia ceva la Tulnici”, au spus reprezentanții ITRSV despre situația de la Obște.
Conducerea ITRSV spune că Obștea a încercat să încheie contracte cu diferite structuri silvice autorizate, din Vrancea sau din Dîmbovița, însă fie nu erau îndeplinite condițiile legale, fie nu au căzut de acord asupra criteriilor impuse pentru semnarea contractelor de prestări servicii. Pe lista celor cu care au fost purtate discuții se află Ocoalele din Tulnici, Vidra, Muntenia (Dîmbovița), Fitionești și chiar Direcția Silvică Vrancea. În aceste condiții, fiind vorba de o suprafață de peste 14 mii hectare de pădure, a fost încercată o soluție temporară respectiv preluarea de către un Ocol Silvic care să aibă suprafața majoritară de pădure pe raza localității, confom principiului teritorialității stipulat într-un ordin de ministru. Însă singurul Ocol care îndeplinea această condiție era cel desființat, motiv pentru care au fost trimise adrese la Minister pentru modificarea actelor astfel încât, printr-o derogare, pădurea Obștii de Moșneni să fie preluată de Ocolul Silvic Tulnici, condus de Gelu Cefalan.
Acesta administrează deja 17 mii hectare de pădure ale Asociației Obștilor Văii Putnei și este greu de crezut că preluarea va fi realizată. De altfel, conducerea acestui Ocol a declarat anterior pentru „Monitorul de Vrancea”că nu poate prelua o suprafață atât de mare de pădure. „Noi suntem la limita maximă. Există această prevedere, pe principiul teritorialității, prin care să preluăm suprafețe însă se referă la mici proprietari, cu câteva hectare nu la o suprafață atât de mare. Nu pot să îi primesc, nu am nici structura, iar membrii Asociației, care a fondat Ocolul, nu sunt de acord”, ne-a declarat Gelu Cefalan, șeful Ocolului Silvic Tulnici.
Obștea nu are documente pentru un alt Ocol
Manevra conducerii Obștii de Moșneni de a înființa un Ocol Silvic nou, care să le administreze pădurea, a fost blocată la ITRSV. Aici li s-a explicat celor de la Tulnici că trebuie să aducă o documentație completă înainte de a primi avizul legal. Inspectorul șef Alexandru Lefter a arătat că documentația depusă de Obște a fost incompletă și, în consecință, le-a comunicat că nu pot primi avizul ITRSV cu care să se prezinte la comisia de autorizare de la Ministerul de resort. Cele mai importante acte care lipsesc din documentația depusă sunt cele referitoare la amenajamentele pentru tăierile efectuate în anii trecuți. „Când documentația va fi completă, ITRSV va emite avizul și vor putea merge la București pentru obținerea autorizației”, a explicat inspectorul șef Alexandru Lefter.
În aceste condiții, ITRSV a sancționat Obștea cu amendă pentru neasigurarea pazei pădurilor cu o structură silvică autorizată. Åeful ITRSV spune că au fost luate în considerare eforturile făcute pentru semnarea unui contract și a fost aplicată o sancțiune de 10 mii lei, adică o sută de milioane lei vechi. Însă această sancțiune va fi aplicată lunar, până la remedierea abaterilor, adică până când cele 14 mii de hectare ale Obștii vor fi păzite de pădurarii unui Ocol silvic autorizat.
Președintele Obștii de Moșneni, Alin Olteanu, este însă optimist și spune că procedurile pentru înființarea Ocolului Silvic propriu ar urma să fie finalizate în cel mai scurt timp. „Am depus documentația și vom mai depune și celelalte documente. O parte din do-cumente sunt la fostul Ocol, la Nicoară, care ar trebui să fie obligați să le predea”, a afirmat Alin Olteanu. În schimb, Costel Nicoară spune că documentația aparține doar Ocolului și era sarcina celor de la Obște să păstreze și să completeze actele. „La realizarea amenajamentelor sunt realizate trei volume, câte unul pentru Obște, Ocol și ITRSV. Noi am completat documentația cu ceea ce s-a făcut în ultimii ani, iar dacă ei, la Obște, nu mai au amenajamentul, nu este problema noastră”, spune Costel Nicoară.
Fondurile de vânătoare trec la Direcția Silvică
Blocajul de la Tulnici afectează și gestionarea fondurilor de vânătoare, care erau acordate Ocolului Silvic Privat. Contractele pentru fondurile de vânătoare Lepșa și Macrădău vor fi reziliate, deoarece nu mai erau îndeplinite condițiile de licențiere, respectiv Ocolul nu mai este administratorul pădurilor și nu are nici dotările necesare. Inspectorul șef Alexandru Lefter a explicat că deocamdată este în derulare procedura de notificare pentru remedierea în 30 de zile a deficiențelor. Deoarece este practic imposibil ca acest lucru să fie realizat urmează ca, de la începutul lunii august, fondurile de vânătoare de la Lepșa – Macrădău să fie preluate temporar de Direcția Silvică Vrancea. Ulterior, aceste fonduri vor putea fi preluate de un alt administrator propus de Obștea de Moșneni, cea care este proprietarul majoritar din zonă.