Cum se reduce vârsta standard de pensionare în cazul persoanelor cu handicap

10
17132


   Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat (adică înainte de încadrarea în muncă) beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare, în funcție de gradul de handicap. Acest lucru este prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și reprezintă încă o facilitate oferită persoanelor afectate de dizabilități.
   Astfel, în cazul asiguraților cu handicap grav, reducerea este de 15 ani dacă au  realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul de cotizare. Reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani se face în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare, de asemenea în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat. Persoanele cu handicap mediu se pot pensiona cu zece ani mai devreme decât prevede legea, dacă au realizat stagiul complet de cotizare. Dovada statutului de persoană cu handicap se face cu certificatul de încadrare în grad de handicap. Pentru a beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiului complet de cotizare certificatul de încadrare în grad de handicap trebuie să conțină: data dobândirii handicapului, care trebuie să fie preexistent calității de asigurat; gradul de handicap, adică grav, accentuat sau mediu; mențiunea că persoana este nerevizuibilă; mențiunea că certificatul a fost emis pentru înscrierea la pensie de limită de vârstă, în condițiile articolului 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Schimbarea ulterioară înscrierii la pensie a gradului de handicap nu afectează drepturile de pensie acordate, cu excepția cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat.   
    Vârstele standard de pensionare sunt prevăzute în anexa 5 la Legea nr. 263/2010, în raport cu data nașterii. Cuantumul pensiei, stabilit în condițiile amintite mai sus, nu se penalizează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here