Conducerea Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) este în centrul unui scandal de proporții după ce un control al Fiscului a găsit o pagubă de peste 150 mii lei, adică peste 1,5 miliarde lei vechi. Din această sumă circa 95 mii lei, adică aproape un miliard lei vechi reprezintă TVA neachitat pentru partidele de vânătoare ale străinilor, cheltuieli nedeductibile la calcularea impozitului pe profit. Mai mult, inspectorii fiscali au întocmit și o sesizare penală înaintată procurorilor vrânceni deoarece AJVPS nu a achitat impozitele pentru banii plătiți zilierilor folosiți la diferite lucrări. Situația va fi dezbătută la o Adunare generală extraordinară a AJVPS care va avea loc în perioada următoare. Prejudiciul a fost recuperat integral, banii fiind achitați de AJVPS din fondurile asociației.
Inspectorii fiscali vrânceni au găsit o gaură de proporții la AJVPS Vrancea, iar prejudiciul depășește 150 mii lei, adică peste 1,5 miliarde lei vechi. Controlul inspectorilor Direcției Generale a Finanțelor Publice a urmărit activitatea din ultimii cinci ani, fiind descoperite grave nereguli în special în contabilitate. Raportul cu neregulile constatate are o sută de pagini unde se arată cum nu a fost respectată legislația de către angajații AJVPS. Au fost găsite vicii de contabilitate, existând suspiciuni de fraudă, motiv pentru care a și fost transmisă o sesizare penală către procurorii Parchetului vrâncean.
Cele mai mari sume constatate de inspectorii fiscali au reprezentat Taxa pe Valoare Adăugată care nu a fost încasată pentru prestările de servicii către vânătorii străini care au vânat în județ. Aceasta deși, inclusiv prin decizii ale AJVPS, tarifele pentru partidele de vânătoare trebuie să conțină TVA. Doar în acest caz este vorba de o sumă principală de plată de 45 mii lei la care se adaugă dobânzi și penalități de circa 50 mii lei. Nereguli au fost descoperite și la achitarea impozitelor pentru salariile plătite zilierilor în contul lucrărilor executate. Legea impune ca angajatorul să plătească acest impozit pe venit, iar ne-respectarea acestei obligații impune răspundere penală. „A fost făcută o sesizare penală în acest caz deoarece s-a constatat că nu a fost achitat impozitul pe venit pentru activitatea prestată de zilieri. Controlul a vizat activitatea din ultimii cinci ani”, a explicat directorul adjunct al DGFP, Constantin Grigorică. Mai mult, inspectorii Fiscului au găsit nereguli și la calcularea impozitului pe profit. Concret, la activitatea de prindere a iepurilor sălbatici au fost găsite cheltuieli cu salariile personalului angajat la AJVPS. În total, suma totală imputată celor de la AJVPS a fost de 160 mii lei, bani achitați în totalitate.
AJVPS pregătește sancțiuni
Președintele AJVPS, Liviu Prodan, recunoaște că situația este dificilă la asociație și spune că o decizie va fi luată în perioada următoare. Încă de la finalizarea controlului Fiscului a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație în care a fost analizată situația existentă și au fost cerute sancțiuni. „Consiliul de Administrație m-a mandatat să propun măsurile necesare până la următoarea ședință. Vom lua măsurile de rigoare în această situație”, a afirmat președintele AJVPS. Situația de la AJVPS este delicată pentru că în această perioadă trebuie refăcute actele din contabilitate pentru ultimii cinci ani, iar inspectorii fiscali urmează să revină pentru a vedea dacă au fost respectate măsurile decise anterior.