Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Fermierii cer sprijinul statului la garantarea creditelor agricole


   Peste 20 de lideri locali, fermieri de pe Valea Râmnicului, atât din Vrancea cât și din Buzău, au participat la o instruire organizată în cadrul Grupului de Acțiune Locală „Valea Râmnicului”. În timpul instruirii derulate la Bran au fost prezentate Raportul de activitate pentru 2013 și problemele întâmpinate în această perioadă. Fermierii prezenți la seminar au subliniat că fondurile europene acordate prin GAL sunt unica soluție de finanțare din cauza crizei de fonduri la nivel național. Accesarea acestor fonduri este însă îngreunată de lipsa cofinanțării, soluția fiind ca statul să susțină dobânzile la creditele agricole prin crearea unui fond de garantare și prin subvenționarea parțială a dobânzilor astfel încât băncile să fie încurajate să susțină agricultura românească.

   Liderii locali din comunele partenere în cadrul GAL-ului „Valea Râmnicului” au participat, timp de cinci zile, la o instruire privind implementarea Planului de Dezvoltare Locală. La instruirea organizată la Bran au participat peste 20 de persoane, salariați ai GAL-ului, fermieri și lideri locali din comunele partenere. În cadrul seminarului au fost prezentate strategia și planul de dezvoltare locală, metodele eficiente de implementare a acestuia, o analiză asupra teritoriului GAL-ului „Valea Râmnicului”. Celor prezenți le-a fost oferit raportul de activitate pentru 2013, cu toate rezultatele sesiunilor deschise de GAL, dar și o situație a cheltuielilor pe care acesta le-a angajat în prima jumătate a acestui an de funcționare. Conducerea GAL-ului a prezentat situația proiectelor depuse precum și măsurile de finanțare care au suscitat un interes scăzut din partea potențialilor beneficiari. Președintele GAL-ului a prezentat proiectul LEADER și modul de implicare al acestuia în dezvoltarea zonelor rurale, măsurile care pot fi accesate de fermieri și autoritățile locale, destinația lor și sumele finanțate. Au fost detaliate măsurile și fișele acestora pentru a putea fi discutate și înțelese de participanți, cei care urmează să disemineze informațiile în teritoriu. Cei prezenți au urmărit cu atenție prezentarea Planului Național de Dezvoltare Rurală, cu toate modificările din acest an, în special cele care vizează Grupurile de Acțiune Locală, dar și ultima procedură de lucru cu modificările pe care le aduce aceasta.
    La atelierele de lucru au fost oferite informații deta-liate despre declarațiile de eșalonare a plăților, cererile de finanțare, cererile de plată cu toate documentele componente și pașii care trebuie urmați pentru realizarea dosarului. Salariații GAL-ului au prezentat metodologia de elaborare a dosarului deschidere de sesiune cu toți pașii ce trebuie urmați și documentele ce fac parte din acest dosar. În plus, a fost subliniată importanța crucială a promovării măsurilor în teritoriu și metodele de realizare a acesteia înainte de deschiderea fiecărei sesiuni.

Statul ar trebui să susțină dobânzile la creditele agricole

    Analiza activității GAL-ului „Valea Râmnicului” a arătat un interes crescut al fermierilor pentru obținerea fondurilor europene, cu atât mai mult cu cât din cauza crizei de fonduri la nivel național aceste Grupuri sunt în situația de a fi singurii finanțatori în acest an pentru sectorul agricol. Însă accesarea fondurilor europene este îngreunată de o gravă criză a finanțării deoarece la nivel național nu există o soluție funcțională pentru garantarea creditului agricol. Fermierii prezenți la seminar au subliniat că, în agricultură, banii sunt încasați doar la valorificarea recoltelor ceea ce înseamnă că ratele la bănci pot fi achitate doar în anumite perioade din an. Această situație face ca băncile să nu finanțeze creditele agricole, care și așa au dobânzile prea mari pentru posibilitățile financiare ale agricultorilor.
    Singura soluție, au subliniat fermierii, este ca statul să susțină aceste dobânzi prin crearea unui fond de garantare și prin subvenționarea parțială a dobânzilor astfel încât băncile să fie încurajate să susțină agricultura românească. Pe lista problemelor ridicate în cadrul seminarului se mai numără dispersarea suprafețelor agricole pe sole mari, terenurile fiind fărâmițate, modificarea permanentă a ghidurilor, dar și taxarea, uneori excesivă, a veniturilor obținute de fermieri.

Proiecte pentru utilaje de deszăpezire

    Una dintre măsurile atractive de finanțare a fost 322- „Renovarea și dezvoltarea satelor”, destinată autorităților locale. Primăriile Dumitrești și Vintileasca de pe Valea Râmnicului au depus două proiecte, cu finanțare 100% nerambursabilă, prin care sunt achiziționate utilaje de intervenție și deszăpezire. Proiectele prevăd achiziția de autospeciale cu basculă și lamă, buldoexcavatoare și freze pentru deszăpezire în fiecare din cele două localități. Valoarea fiecărui proiect se ridică la aproximativ 200 mii lei. „Ne ajută foarte mult achiziția acestor utilaje. Buldoexcavatorul la care se montează freză este de foarte mare ajutor în zona de munte pentru a interveni la deszăpezirea ulițelor întroienite. Până acum noi nu aveam cum să intervenim, trebuia să rupem gardurile oamenilor dar cu noile utilaje putem deszăpezi ulițele din localitate”, ne-a declarat primarul de la Vintileasca, George Spătaru.
    La Dumitrești, primarul Petrică Dogaru spune că aceasta este singura soluție pentru a putea interveni rapid și deszăpezi rețeaua de drumuri comunale. „Achiziția acestor utilaje este necesară pentru comună deoarece avem o rețea foarte mare de drumuri comunale, nu mai puțin de 77 kilometri”, a afirmat primarul Petrică Dogaru.

Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri

    Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din teritoriu. Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro.
    În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale.
    Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

GAL-urile sunt o alternativă la politicile centralizate de dezvoltare

    Avantajele Grupurilor de Acțiune Locală sunt date de apropierea față de beneficiarul fondurilor europene. GAL-urile reprezintă o verigă cheie a aplicării abordării de „jos în sus”, abordare agreată tot mai mult la nivelul UE. Astfel, Planul de dezvoltare implementat de GAL este bazat pe cunoașterea reală a caracteristicilor microregiunii, respectiv resursele disponibile, punctele tari, punctele slabe, dar și pe dorința locuitorilor microregiunii cu privire la evoluția viitoare. Este vorba despre o alternativă la politicile elaborate centralizat la nivel național, care nu se pliază întotdeauna pe specificul fiecărei zone. Ori, prin cooperare între GAL și liderii locali, fie că este vorba despre fermieri sau autorități publice, gradul de absorbție a fondurilor europene poate fi de aproape 100%. O mai bună cunoaștere a măsurilor finanțate poate aduce agricultorii în contact cu fondurile europene și metodele de accesare a acestora.
    Prin GAL, fondurile atrase sunt alocate pentru rezolvarea problemelor specifice comunității locale, fiind vorba în general de microregiuni formate din 10-15 comune, uneori incluzând mici orașe. Cunoscând foarte bine microregiunea, având contact direct cu beneficiarul, GAL-ul poate evalua mult mai corect șansele de succes ale unui proiect, creându-se astfel premisele unei rate de succes mult mai ridicate a proiectelor finanțate prin fonduri nerambursabile.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?