Un incendiu de proporții a izbucnit joi, în fondul forestier de pe raza localității Greșu, comuna Tulnici. Incendiul a fost unul imaginar și a fost pus la cale de către pompieri, în scopul antrenării personalului silvic și a celui din structurile specializate, în cazul în care o astfel de situație ar fi reală.
Conform scenariului, la aproximativ 3 kilometri de satul Greșu, comuna Tulnici, s-a produs un incendiu în fondul forestier, cu pericol de propagare la vecinătăți. La primirea apelului telefonic, dispecerul de serviciu din punctul de comandă al Inspectoratului a luat măsuri de alarmare pentru deplasarea la locul incendiului a gărzii de intervenție din cadrul Stației de Pompieri Vidra, cât și alarmarea forțelor prevăzute în planul de intervenție la fondul forestier.
În cel mai scurt timp, s-au deplasat la locul semnalat două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un autocamion cu motopompă de la subunitatea de pompieri din Vidra. La sosirea la fața locului s-a constatat că personalul Obștii de Moșneni Tulnici se afla deja la locul intervenției, iar 30 persoane acționau pentru stingerea flăcărilor. De asemenea, reprezentanții Serviciului Vountar pentru Situații de Urgență Tulnici acționau cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.
La fața locului s-a deplasat și grupa operativă a Inspectoratului, condusă de inspectorul șef, locotenent colonel Flaviu Dorel Chiscop. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, s-a luat măsura realizării unui dispozitiv de intervenție circular. În sprijinul echipajelor au fost trimise la fața locului o altă autospecială de stins incendii din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și personal de intervenție din cadrul subunității de la Vidra. „Exercițiul desfășurat a avut ca scop verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării intervenției, pregătirea efectivelor privind modul de comportare și acțiune în cazul producerii unei situații de acest gen și a urmărit, în principal, verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante, stabilirea căilor de perfecționare a acestei activități și verificarea timpilor de intrare în acțiune a forțelor care cooperează în astfel de situații”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Cristina Duță.
Obștea de Moșneni Tulnici are în exploatare aproximativ 14.000 hectare păduri de foioase și rășinoase în partea de nord-vest a județului, la aproximativ 80 kilometri de municipiul Focșani. Cea mai apropiată subunitate de pompieri este Stația Vidra, situată la aproximativ 50 km, și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Tulnici, care este dotat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă de capacitate mărită.
Pădurea de foioase și rășinoase este străbătută de drumuri forestiere și poteci, care sunt frecvent folosite de crescătorii de animale și localnici. De asemenea, pădurea este tranzitată de DN 2D, care este un drum de legătură între provinciile istorice Moldova și Ardeal și care prezintă un trafic ridicat. „Având în vedere aceste aspecte și ținând cont de nevoia permanentă de locuri pentru pășunat, probabilitatea inițierii unui incendiu este mare. Odată produs, incendiul de pădure se propagă cu repeziciune datorită prezenței stratului gros de litieră de aproximativ 10 cm și a stratului de resturi vegetale uscate de la suprafața solului, și dacă nu se intervine operativ pentru localizare și lichidare, într-un timp scurt acesta capătă proporțiile unui incendiu în masă”, a adăugat locotenent Duță.