Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cămătarii cu legături „sus-puse” ameninţau victimele cu săbiile


   Cei doi cămătari reținuți joi au fost prezentați instanței de judecată ieri, cu  propunere de arestare preventivă. Liviu Lazăr, zis Jair, și Constantin Răduță, zis Costel, au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Jair și Răduță sunt cercetați pentru cămătărie și șantaj. De asemenea, Jair este suspectat și de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală. Alte două persoane, printre care și un taximetrist, sunt cercetate în stare de libertate. Între timp, ancheta efectuată până în prezent a scos la iveală detalii șocante despre activitatea infracțională a cămătarilor. Potrivit unor surse, datornicii erau amenințați cu săbiile, iar una dintre persoanele cercetate ar avea legături cu oameni din instituțiile publice. De asemenea, nici unii notari din Vrancea nu ar fi tocmai ușă de biserică.



   Liviu Lazăr, zis Jair, și Constantin Răduță, zis Costel, cămătarii reținuți joi, au fost prezentați ieri instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Împotriva celor doi s-a luat măsura arestării preventive pentru 29 de zile. Alte două persoane, printre care și un taximetrist, sunt cercetate în stare de libertate. 
   Ancheta efectuată până în acest moment a scos la iveală detalii șocante. Cămătarii amenințau datornicii cu săbii și bâte de baseball, îi șantajau și îi storceau de bani. Unele victime ajunseseră să împrumute bani de la un cămătar pentru a-și achita datoria față de un altul. Procurorul Florin Å¢îrlea, cel care se ocupă de acest dosar ne-a spus că față de Jair și Răduță a fost pusă în mișcare acțiunea penală. „Împotriva inculpaților Liviu Lazăr, zis Jair, și a lui Constantin Răduță, zis Costel, s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a propus arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile. În sarcina inculpatului Liviu Lazăr s-a reținut că în perioada aprilie-decembrie 2012 a împrumutat bani cu dobândă mai multor părți vătămate, iar pentru recuperarea sumelor exercita constrângeri sub forma amenințărilor cât și acte de violență, aspecte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de cămătărie și șantaj, fapte care se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul lui Constantin Răduță s-a reținut că în luna decembrie 2012 a împrumutat mai multor părți vătămate sume de bani, pentru care le percepea dobândă prin amenințări și acte de violență. La această acțiune s-a lucrat cu serviciile speciale”, a afirmat procurorul Å¢îrlea.  
   Procurorul de caz a adăugat că alte două persoane sunt cercetate în stare de libertate. Una dintre ele, care locuiește în Bahne, are o stare de sănătate precară, iar în cel de-al doilea caz este vorba despre un taximetrist. În cazul celor doi, anchetatorii fac în continuare verificări pentru a le stabili gradul de implicare. Procurorii vor să afle dacă și ei dădeau bani cu camătă sau nu. 
 
„Conexiuni” în zona instituțiilor publice
   În urma perchezițiilor efectuate joi, la Răduță, anchetatorii au găsit, printre altele, o agendă în care omul își consemnase sumele de bani împrumutate și numele datornicilor, ca nu cumva să uite și să rămână în pierdere. Potrivit unor surse, există indicii că acesta ar fi avut legături cu persoane din instituții publice. Dacă se va dovedi că anumite persoane știau ce face Jair și l-au protejat în activitatea sa infracțională, acestea vor fi trase la răspundere. „Există indicii conform cărora unul dintre inculpați avea conexiuni și în zona instituțiilor publice. El este suspectat și de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, a adăugat procurorul de caz. 
Împrumuta 1.600 de euro, cerea înapoi 4.600 euro  
   Din verificările efectuate până acum a rezultat că Jair, la suma de 1.600 de euro împrumutată, cerea înapoi 4.600 de euro într-o lună, dobânda fiind de 3000 de euro. Ca să pară în regulă, Jair mergea la notar. Culmea, pe actele notariale nu era consemnată suma împrumutată ci doar cea datorată, adică cu tot cu dobândă. 
   În ceea ce-l privește pe Răduță, el percepea o dobândă mai mică. Anchetatorii au stabilit că la suma de 7.100 lei, el a cerut o dobândă de 2.000 lei într-o lună. 
   Atunci când oamenii nu mai aveau de unde să le dea bani cămătarilor, aceștia mergeau peste ei cu săbii și bâte, amenințându-i și șantajându-i. Potrivit anchetatorilor, anul trecut, o parte vătămată ar fi sunat la 112, după ce Jair ar fi intrat peste ea în casă, înarmat până în dinți. Potrivit oamenilor legii, Jair a mai fost cercetat și în alte dosare, care cel mai probabil vor fi conexate la cel prezent, de cămătărie și șantaj. 
   Anchetatorii au suspiciuni și cu privire la mai mulți notari din Focșani, pe la care cămătarii ar fi trecut pentru a întocmi documente atunci când au dat bani cu împrumut. Sunt părți vătămate care susțin că ele nu au semnat niciun act notarial, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba de acte false. 
Unul dintre cămătari recunoaște că a împrumutat bani
   În fața anchetatorilor, doar unul dintre cămătari a recunoscut că a împrumutat bani și că a perceput dobândă. În ceea ce privește șantajul, ambii au negat acest lucru. 
   Potrivit anchetatorilor, între cele patru persoane cercetate în acest dosar nu ar fi existat o legătură, în sensul că acestea formau o echipă. Acțiunea de joi, a fost declanșată ca urmare a două sesizări depuse de doi datornici, care nu mai puteau face față nici plăților și nici presiunilor făcute de cămătari. Inițial, reclamațiile au fost făcute doar la adresa unuia dintre ei, dar în urma cercetărilor, procurorii și polițiștii au ajuns și la celelalte trei persoane, de la care victimele ar fi luat bani. De asemenea, sursele noastre ne-au spus că a fost vorba și de o autosesizare, în condițiile în care Jair era în vizorul anchetatorilor dinainte de a fi depuse plângerile. 
   Problemele cămătarilor au început joi dimineață, când mascații au descins în cinci imobile care le aparțin, situate pe raza municipiului Focșani. De aici au fost ridicate documente și obiecte. Cămătarii au ajuns apoi la sediul poliției pentru a fi audiați și nu au mai plecat acasă pentru că au primit mandate de reținere, iar ieri au fost arestați preventiv pentru 29 de zile. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. 
   Ancheta este abia la început. Verificări vor fi efectuate și în perioada următoare, anchetatorii urmând să discute cu toate persoanele consemnate în agenda lui Răduță, dar și cu alți oameni care i-ar putea ajuta cu informații despre activitatea infracțională a celor patru.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?