Mai mulți cicliști din județul Vrancea, care fac parte din Clubul Sportiv Velo Power, au străbătut cu bicicleta drumul de la Dumbrăveni la Vintileasca. I-am întâlnit pe cei șase temerari ai clubului zilele trecute, ei fiind deja la a patra escapadă cu bicicleta pe Valea Rîmnicului. Pasiunea pentru ciclism, vremea frumoasă, dar și drumul asfaltat până la Vintileasca i-au determinat pe aceștia să lase mașinile deoparte și să pedaleze aproximativ 90 de kilometri.
Lor li s-a alăturat și un licean din Bordești, Alexandru Enuță, care a văzut pe Facebook anunțul cu privire la parcurge¬ rea acestui traseu, destul de greu în opinia cicliștilor vrânceni. „Pasiunea datează de un an de zile. Simțeam nevoia de mișcare și cu cât înaintezi în vârstă, cu atât apar problemele medicale și îți vine mintea la cap. Te lași de alte prostii și te apuci de lucruri serioase. Am fost de la Dumbrăveni până la Neculele, la Vintileasca și retur. Ca și timp, în jur de patru ore, însemnând 90 de kilometri. Este a patra oară când vin pe acest traseu și l-am ales deoarece este cea mai grea cale. Noi îi spunem Transmioritica, deoarece este foarte solicitantă. Cea mai grea porțiune este de la Jitia de Jos până la Neculele, dar și Dumitreștiul la urcare, spre Bordești”, a spus Iulian Melinteanu.
Temerarii cicliști vrânceni spun că au în plan să organizeze și o competiție de profil, doar că autoritățile care ar trebui să se implice se mișcă destul de greu în a pune umărul la o asemenea manifestare sportivă. „Avem în plan să facem o competiție. E puțin complicat deoarece autoritățile trebuie să ne dea în primul rând acceptul. Sincer vă spun că eu am și școală de șoferi și nu prea am călcat prin mașină. Avem probleme cu mașinile mari de aici, care cară lemn, iar șoferii nu vor să vadă că și noi existăm în trafic. Le spun tuturor tinerilor care stau prea mult în fața calculatorului că soluția pentru ei este bicicleta. În primul rând, este vorba de sănătatea ta, este un mod sănătos de a socializa real și mult mai bine în viața de zi cu zi și nu este monoton. Te scoate din cotidianul acesta nebun. Când ajung acasă, după o tură de acest gen, sunt li¬ niștit. Când faci mișcări de genul acesta, de cel puțin două sau trei ori pe săptămână, deja este super bine”, a adăugat Iulian Melinteanu.
Bicicleta, sănătate curată
Un alt biciclist, Dan Ghețău, a precizat că traseele sunt stabilite de comun acord și includ atât curse de șosea asfaltată, cât și off road. Cu bicicleta pe șosea se ard cele mai multe calorii, iar mișcarea în aer liber e sănătate curată. „Este cel mai plăcut mod de a petrece timpul liber. Eu de două-trei ori pe săptămână fac treaba asta. Totul e în funcție de timp, de vreme, de traseele pe care le stabilesc de comun acord cu ceilalți colegi din grup. De preferat, noi facem trasee asfaltate, care din păcate sunt foarte puține în județ și ar trebui ca autoritățile să se implice și să asfalteze mai mult. Este modul de petrecere a timpului liber, de a te întâlni și de a mai schimba informații cu ceilalți colegi. De la o vârstă încolo contează foarte mult sănătatea, iar tinerii din zilele noastre preferă doar internetul. De exemplu, la traseul de astăzi am pierdut 2500 de kilocalorii. După o astfel de ieșire, se doarme noaptea cel mai bine. Aici nu trebuie să te dai în spectacol, să arăți ce tare ești tu. E sport de echipă”, a spus Dan Ghețău.
În cadrul Clubului Sportiv Velo Power, cicliștii încearcă să mobilizeze și autoritățile. „În Focșani, de exemplu, nu există piste de biciclete. Sunt amenajate niște trasee pe trotuarele din Focșani, însă acelea nu sunt piste. Bicicleta este un vehicul care cu foarte mare ușurință dezvoltă 30-40 de kilometri la oră. Dacă mergem cu 20 de kilometri la oră punem pietonii în foarte mare pericol. Nu poți merge cu bicicleta pe trotuar cu o asemenea viteză, decât dacă te încadrezi în mersul pietonilor, ceea ce nu mai văd ideea bicicletei. Îl rog pe această cale pe domnul primar Bacinschi să facă ceva în acest sens, pentru că poliția a început deja să îi amendeze pe cei care merg pe marginea străzii. Bicicleta se deplasează pe carosabil, pe pistă special amenajată”, a adăugat Iulian Melinteanu.
O nouă ieșire a cicliștilor de la Clubul Sportiv Velo Power a fost ieri pe traseul off-rod până la Releul de pe Măgura Odobești, doar pentru Mountain Bike. „Cei care vor să vină alături de noi ne găsesc pe Facebook, unde avem un grup, respectiv ciclism Vrancea și de acolo pot afla exact traseele și toate acțiunile prietenești”, a încheiat Iulian Melinteanu.