Aproape zece milioane de lei (o sută miliarde lei vechi) sunt alocate de Guvernul USL pentru 25 de investiții în drumuri, alimentări cu apă, canalizare derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Obiectivele au fost prinse pe o listă de investiții cu prioritate ridicată, aprobată de Guvernul Ponta.
Sumele au fost alocate în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Este vorba despre investiții derulate de administrația județeană sau de consiliile locale și unde finanțarea este asigurată de la București.
Pe lista localităților unde sunt derulate investiții se află Bîrsești, Bordești, Cîmpuri, Cîrligele, Chiojdeni, Corbița, Fitionești, Gugești, Jariștea, Măicănești, Negrilești, Paltin, Panciu, Păulești, Spulber, Străoane, Tătăranu, Tulnici, Vidra, Vîrteșcoiu, Vizantea Livezi. Este vorba de proiecte aflate în derulare. Cele mai mari investiții le are în derulare Consiliul Județean, care primește și cea mai mare sumă, respectiv șase milioane de lei pentru modernizarea DJ 205 E Bizighești-Vidra, DJ 205 K Răcoasa-Mărăști, DJ 205 E, Vidra-Vizantea-Câmpuri.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat în repetate rânduri că investițiile pentru asigurarea infrastructurii rutiere, a apei curente și rețelelor de canalizare în comunele județului sunt o prio-ritate a Consiliului Județean. „Am făcut toate demersurile necesare și am obținut toate aprobările și toate finanțările necesare în așa fel încât, până la finele anului 2020, vă garantez că Vrancea nu va mai avea nicio localitate, niciun sătuc fără apă și fără canalizare. Lucrurile încep să devină realitate. Este un lucru foarte important pentru viața oamenilor, viața concetățenilor, a copiilor noștri, a bătrânilor, a celor care trăiesc și muncesc în comunitatea județului Vrancea”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
La acest moment este în derulare proiectul Vranceaqua, în valoare de 104 mi-lioane euro. Administrația județeană a mai pregătit un proiect de 109 milioane euro pentru sisteme de alimentare cu apă și canalizare în alte 36 de comune. Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare” a fost depus pentru finanțare din fonduri europene și va fi implementat de Compania de Utilități Publice (CUP). Principalul criteriu care a fost luat în calcul la selectarea celor 36 de comune, cu satele componente, este cel al dimensiunii: peste 2.000 de locuitori.