38 de persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Focșani, după ce au fost mușcate de căpușe. Medicii le-au scos căpușele și le-au prescris tratament cu antibiotic la domiciliu.
Potrivit doctorilor, numărul pacienților care solicită asistență medicală după ce au fost mușcați de căpușe a început să crească, iar ei se așteaptă ca odată cu instalarea temperaturilor caniculare, să crească și mai mult. Doctorii atenționează că aceste insecte migrează foarte mult, fiind afectați oamenii, dar și animale precum câini, pisici, rozătoare, ovine, bovine, porcine.
Căpușele sunt foarte periculoase deoarece pot transmite boala Lyme, care provoacă afecțiuni ale pielii, ale articulațiilor, iar în cazurile mai grave afectează inima sau sistemul nervos. Într-o primă fază, boala Lyme are o manifestare cutanată ce constă în apariția unei urticarii la nivelul pielii. Ea poate apărea în una, două săptămâni de la infecție, dar poate apărea în unele cazuri și la 30 de zile după mușcătura căpușei. Urticaria trece, în general, în circa o lună de zile, însă în acest timp bacteria transmisă de căpușă și responsabilă de apariția bolii Lyme s-a instalat deja în organism și afectează articulațiile, inima și sistemul nervos. Ca atare, în etapa a doua apar afecțiunile cardiovasculare, pentru ca în cea de-a treia fază să apară probleme ale sistemului nervos central. Anul trecut, 13 vrânceni au fost diagnosticați cu această boală, iar anul acesta 4 vrânceni sunt suspectați că ar suferi de această afecțiune.