Vrâncenii care muncesc în străinătate și plătesc contribuții la sistemul de sănătate din țări membre ale Uniunii Europene (UE) pot beneficia de servicii medicale pe perioada șederii în țară. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea spun că aceste categorii de persoane pot beneficia de servicii medicale în cazuri de urgență, pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate, emis de țara unde sunt plătite contribuțiile la Sănătate.
De asemenea, și vrâncenii care călătoresc în țări membre UE pot beneficia de servicii medicale, tot în baza cardului european de sănătate. „Potrivit Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, art. 214, alin. (1), persoanele asigurate din statele cu care România a încheiat documente internaționale cu prevederi în domeniul sănătății beneficiază de servicii medicale și alte prestații acordate pe teritoriul României, în condițiile prevăzute de respectivele documente internaționale. În același timp, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate pe teritoriul statelor cu care România a încheiat documente internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, beneficiază de servicii medicale pe teritoriul acestor state, în condițiile prevăzute de respectivele documente internaționale. În acest sens, cardul european de asigurări sociale de sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Practic, în condițiile în care aceste persoane au nevoie de servicii medicale în cazuri de urgență, trebuie să prezinte cardul european de sănătate, în baza căruia beneficiază de toate investigațiile necesare.