Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Un sfert de miliard AMENDĂ pentru Obştea Tulnici


   Obștea de Moșneni Tulnici a  primit o amendă de 25 mii lei (250 milioane lei vechi) pentru că nu are niciun contract de prestări servicii silvice cu o structură autorizată. La acest moment, cele peste 14 mii hectare de pădure sunt păzite de pădurarii fostului Ocol Silvic Privat al Obștii de Moșneni din Tulnici. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea a declarat că a fost aplicată amenda maximă în acest caz deoarece până acum au fost mai multe termene pentru ca Obștea să încheie un contract de prestări servicii silvice cu o structură silvică autorizată. „Au avut mai multe termene pe care nu le-au respectat și a fost aplicată amenda maximă. Pădurile sunt păzite de pădurarii fostului ocol, care nu au predat gestiunea însă legea prevede un contract cu o structură silvică autorizată. Cei de la Obște au depus documentația pentru înființarea unui ocol nou însă nu a fost completă”, a afirmat inspectorul șef al ITRSV, Alexandru Lefter.
    O soluție temporară pentru preluarea pădurii Obștii de Moșneni ar fi fost preluarea de către un ocol silvic care să aibă suprafața majoritară de pădure pe raza localității, confom principiului teritorialității stipulat într-un ordin de ministru. Culmea este că singurul ocol silvic care respectă această condiție ar fi fost defunctul Ocol Silvic Privat al Obștii de Moșneni din Tulnici. În această situație, singura soluție, spun cei de la ITRSV, ar fi modificarea actelor normative astfel încât principiul teritorialității să fie extins, iar pădurile Obștii să fie preluate de Ocolul Silvic Tulnici, cel care administrează 17 mii hectare de pădure ale Asociației Obștilor Văii Putnei.
    Însă conducerea acestui ocol spune că nu poate prelua o suprafață atât de mare de pădure. „Noi suntem la limita maximă. Există această prevedere, pe principiul teritorialității, prin care să preluăm suprafețe însă se referă la mici proprietari, cu câteva hectare nu la o suprafață atât de mare. Nu pot să îi primesc, nu am nici structura, iar membrii Asociației care a fondat Ocolul, nu sunt de acord”, ne-a declarat Gelu Cefalan, șeful Ocolului Silvic Tulnici.
    La acest moment, activitatea din pădurile Obștii este practic blocată deoarece nu mai pot fi executate marcări de arbori și ciocanele au fost preluate de ITRSV după ce a expirat autorizația Ocolului Silvic Privat al Obștii de Moșneni din Tulnici. Singurele lucrări silvice care au mai fost realizate în pădurile Obștii sunt cele ale firmelor care au obținut autorizații înainte de blocarea activității. Președintele Obștii de Moșneni, Alin Olteanu, spune că procedurile pentru înființarea ocolului silvic propriu ar urma să fie finalizate în cel mai scurt timp. „Nimeni nu a dorit să încheie un contract cu noi și suntem în proceduri pentru înființarea ocolului silvic. Paza o asigură acum pădurarii fostului ocol”, a afirmat Alin Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?