Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ce meserii mai au pompierii, jandarmii şi poliţiştii


   La serviciu salvează vieți și bunuri, iar în afara acestuia sunt arbitri de fotbal, mediatori, sportivi ori taximetriști. Este vorba despre unii dintre angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, care au ales să mai facă și altceva, unii din pasiune, alții de nevoie, în afara orelor de serviciu. Situații similare sunt și la Jandarmerie și Poliție. Angajații Ministerului Administrației și Internelor pot desfășura și alte activități doar în anumite condiții, conform legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.

   Unii salvează vieți și bunuri, iar alții veghează la liniștea cetățenilor. Este vorba despre angajații Ministerului Administrației și Internelor (MAI), respectiv pompieri, polițiști și jandarmi. Ei sunt în slujba cetățenilor și sunt mereu la datorie atunci când oamenii au nevoie de ei. Unii, din pasiune sau de nevoie, au ales să mai desfășoare și alte activități.
    La Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea, 37 de pompieri desfășoară și alte activități în afara programului de lucru de la ISU Vrancea. Printre ei se numără mediatori, sportivi ori taximetriști. „Vă transmitem că 37 de lucrători ai unității noastre desfășoară activități prin cumul în afara programului normal de lucru. Aceștia desfășoară activități pedagogice, sunt agenți de asigurare, arbitri de fotbal, cenzori, conducători auto, constructori tipare, depanatori GSM, experți tehnici extrajudiciari în specialitatea „Autovehicule, circulație rutieră”, farmaciști, fotografi, instructori auto, lucrători comerciali, magazioneri, mecanici auto, mediatori, prestatori servicii, realizatori soft-uri la comandă și alte servicii informatice, sportivi ori taximetriști”, ne-a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
    Pompierii pot desfășura alte activități, doar în anumite condiții. Acest lucru este reglementat de Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și, în niciun caz nu pot avea un al doilea job fără ca raportul să fie aprobat de șef. „Pentru a putea desfășura aceste activități, lucrătorii au înaintat spre aprobare șefului instituției un raport, în baza reglementărilor interne M.A.I., care a fost avizat în prealabil de șeful structurii de Resurse Umane și de juristul unității. Conform Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, la art. 29, lit. e. «constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-științific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu excepția celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii și disciplinei specifice instituției armatei, este permisă în condițiile stabilite prin regulamentele militare.».  Același act legislativ, la art. 30, prevede și următoarele: «Ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate au obligația de a nu efectua activități care contravin demnității, prestigiului și normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.»”, a adăugat locotenent Duță.

Jandarm, apicultor în timpul liber

    Åži la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea sunt angajați care mai fac și altceva decât să asigure ordinea și liniștea publică. Spre exemplu, unul dintre lucrătorii IJJ se ocupă de apicultură, atunci când termină serviciul. Numărul angajaților de la IJJ, care desfășoară și alte activități în afara serviciului este mai mic decât cel al pompierilor. Potrivit unui răspuns primit de la purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea, plutonierul adjutant Adrian Costescu, „în cadrul instituției noastre, un număr de 15 cadre desfășoară alte activități în afara timpului destinat exercitării atribuțiilor de serviciu”. „Activitățile desfășurate sunt cele de antrenor de fotbal, jucător rugby, administrator de condominiu tehnician auto, electrician, instructor auto, taximetrist, director operații – tranzacții, apicultură, psiholog practicant autonom și operator imagine. Aceste activități se desfășoară în baza unor rapoarte personale întocmite în acest sens conform Legii 80/1995 și a prevederilor normelor interne MAI și pot fi ocupate prin cumul numai în afara timpului destinat exercitării atribuțiilor funcției de bază și fără a afecta îndeplinirea obligațiilor specifice și care nu contravin demnității, prestigiului și normelor de comportare ce decurg din calitatea de cadru militar”, a spus plutonierul adjutant Costescu.

10 polițiști obțin venituri din alte activități

    La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea nu există o situație clară a polițiștilor care desfășoară și alte activități. Potrivit unui răspuns primit de la biroul de presă al IPJ Vrancea, până acum, doar 10 polițiști ar desfășura și alte activități din care câștigă bani. „Toate activitățile aducătoare de venituri, indiferent că este vorba de salariul pentru munca prestată în funcția publică în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea sau venituri din alte surse se regăsesc în declarațiile de avere și interese ale polițiștilor, documente care sunt publice și sunt afișate anual pe pagina de internet a Poliției Române. În prezent procesul de completare și depunere a declarațiilor de avere și a celor de interese pentru anul 2012 este în desfășurare, urmând a fi finalizat în termenul prevăzut de legislația în vigoare. După finalizare, declarațiile de avere și cele de interese ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vor fi postate pe pagina de internet a instituției.Vă precizăm faptul că până în momentul de față au fost identificați 10 polițiști care obțin venituri din alte activități, respectiv activități în domeniul agricol – cultivarea plantelor și creșterea animalelor, închirierea/ arendarea unor imobile, activități didactice, activități sportive”, se arată în răspunsul primit de la IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?