Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

DSP, în alertă din cauza ploilor abundente


   Stocul antiepidemic de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), care conține diferite vaccinuri împotriva unor boli infecțioase, a fost refăcut, având în vedere că Vrancea se află sub cod galben de ploi și inundații. De altfel, chiar ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, le-a cerut direcțiilor de sănătate publică să pună în aplicare acțiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale în zonele care ar putea fi afectate de inundații. 
   Åžeful DSP, medicul Cătălin Graur, ne-a precizat că s-a luat legătura și cu Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea, ca să intervină în caz de nevoie. „Am verificat și completat stocul antiepidemic, am luat legătura cu Ambulanța, iar ei sunt pregătiți să intervină. De asemenea, ținem legătura cu primăriile și facem permanență la instituție”, spune Cătălin Graur. DSP face apel și la medicii de familie să asigure asistența medicală în permanență și să monitorizeze starea de sănătate a populației din zonele ce ar putea fi afectate de inundații.
   Pentru a preîntâmpina apariția de epidemii, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat DSP-urilor să asigure, în principal, supravegherea populației din punct de vedere epidemiologic și monitorizarea calității apei potabile în zonele afectate, asanarea și dezinfecția fântânilor. „Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistența medicală de urgență pentru toate persoanele aflate în dificultate și se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanți, vaccinuri pentru acordarea asistenței medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor în cazul în care este necesar. De asemenea, ministrul Eugen Nicolăescu solicită direcțiilor de sănătate publică să colaboreze cu inspectoratele pentru situații de urgență, prin structurile subordonate, în ve-derea asigurării evacuării gravidelor, a dializaților și a oricăror alte persoane care necesită măsuri speciale de evacuare”, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții MS. 
   În cazul în care apar zone inundate, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, medicii spun că este necesară respectarea următoarelor recomandări: să se consume apă îmbuteliată, să nu se bea apă direct din fântâni; să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă și răcită; să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să se evite expunerea prelungită la umezeală, să se păstreze alimentele în condiții igienice; să se respecte igiena individuală; la primele semne de boală, persoanele trebuie să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?