Sondaje de opinie pentru stabilirea numelor viitoarelor regiuni ale României vor fi lansate în luna iulie, acestea urmând să fie realizate de institute de sondare, declară vicepremierul Liviu Dragnea. „Eu cred că este important ca numele unei regiuni să fie asumat de cea mai mare parte a populației de acolo și vom lansa sondaje de opinie pentru stabilirea numelor. Vor fi întrebări deschise și închise, vor fi niște propuneri de nume, dar se va da și posibilitatea oamenilor să vină cu propuneri. Sondajele de opinie vor fi lansate în luna iulie și vor dura cam o săptămână, zece zile, nu trebuie foarte mult. Vom identifica institute de sondare pentru aceste sondaje”, a spus Dragnea.
România ar putea fi împărțită în șapte sau opt regiuni, luând în calcul influențele culturale, migrația populației, stadiul de dezvoltare zonală, dar și numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune și modul în care regionalizarea României va influența viața locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG. Preluând modelul regionalizării din Polonia, țara cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene, România ar putea fi împărțită în regiuni cu o populație medie între 2,4 și 2,7 milioane de locuitori, în funcție de numărul de regiuni, șapte sau opt.
Vicepremierul Liviu Dragnea speră că România va fi „regionalizată” până în 31 decembrie și descentralizată la 1 ianuarie 2014, el declarând că președinții de regiuni vor fi aleși de cetățeni, dacă dezbaterile din Parlament se vor desfășura repede. „O Românie regionalizată sper că vom avea la 31 decembrie 2013, o Românie descentralizată cred că vom avea la 1 ianuarie 2014. Cetățenii vor resimți începând de anul viitor, vor începe să vadă efectiv proiecte regionale în fața casei, în fața curții”, a spus Dragnea.
Acesta a adăugat că președinții de regiuni vor fi aleși de cetățeni, însă până la organizarea de alegeri aceștia ar putea fi aleși de consilierii locali. „Președintele regiunii va fi ales, cel mai probabil, de cetățeni. În 2016 președinții de regiuni vor fi aleși la alegerile locale. Pentru 2014 intenția ar fi să se facă alegeri directe tot de către cetățeni pentru președinte și consilierii regionali. Dacă adoptăm legislația în timp scurt, vom putea organiza alegeri, dar dacă se prelungesc dezbaterile în Parlament, atunci vom încerca să mergem pe un sistem în care să voteze aleșii locali”, a afirmat Dragnea.
Potrivit vicepremierului, în sondaje, cetățenii vor în proporție de 70% să își aleagă ei conducerile regionale și nu să aleagă consilierii locali pentru ei.