Consilierii locali focșăneni au aprobat, în ședința din 30 mai, un proiect de hotărâre privind aprobarea lucrărilor suplimentare necesare finalizării investiției „Reabilitare, modernizare și dotări Åcoala Åtefan cel Mare”. Este vorba despre 547.796 lei, pentru lucrări de sistematizare și împrejmuire, proiectare și asistență tehnică, care nu au fost finanțate prin POR. Finanțarea se va realiza din bugetul local, iar durata de execuție este de două luni. Åcoala „Åtefan cel Mare” (FOTO) a fost reabilitată cu fonduri europene prin POR, lucrările contractate și finanțate prin acest program fiind aferente corpurilor de clădire: școala, sala de gimnastică, centrul multimedia și zona de tribună sportivă de pe terenul de sport. Lucrările au constat în: lucrări de modernizare, instalații termice, iluminat și sistem de supraveghere video. Valoarea totală a proiectului cu finanțare europeană a fost de 17,4 milioane lei, cofinanțarea municipalității fiind de 2% (262.437 lei). „Prin POR 2007-2013 nu se finanțează lucrările exterioare de sistematizare verticală, împrejmuire, respectiv lucrări de refacere a terenurilor de sport și accesele pietonale interioare. Suprafața afectată, de 5.057 mp, cuprinde și zona terenurilor de sport și este propusă pentru lucrări de asfaltare, trasare și trotuar pietonal. Se propune și înlocuirea împrejmuirii existente pe latura străzii Åtefan cel Mare cu o împrejmuire metalică pe soclu de beton”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre. Potrivit declarațiilor primarului Decebal Bacinschi, elevii de la Åcoala „Åtefan cel Mare” se vor putea muta în bănci noi din toamnă.
Åcolile nr. 3 și nr. 8, la rând pentru modernizare cu bani europeni
Alte două proiecte aprobate de aleșii locali focșăneni s-au referit la adoptarea documentației tehnice pentru reabilitarea altor două școli din Focșani. Primul proiect a vizat adoptarea indicatorilor tehnico-economici, faza proiect tehnic de execuție, pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, modernizare și dotări Åcoala nr. 3” . Valoarea totală a lucrării este de 4,2 milioane lei, finanțarea obiectivului urmând să fie rea-lizată din bugetul local și din fonduri structurale, prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013.
Pe lângă lucrările de reabilitare, proiectul prevede și dotarea școlii cu mobilier și echipamente IT. Durata de execuție a lucrării este de un an. Documentația a fost depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Brăila pentru evaluare tehnică și financiară, iar proiectul a fost acceptat și va trece în etapa precontractuală de verificare a proiectului tehnic. În momentul în care vor începe lucrările de reabilitare, elevii de la Åcoala nr. 3 vor fi mutați temporar într-un alt spațiu de învățământ. O variantă ar fi Liceul nr. 2 (Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”), după cum a menționat primarul Decebal Bacinschi. În aceeași ședință, au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, modernizare și dotări Åcoala nr. 8 Alexandru Vlahuță”. La această școală din cartierul Sud valoarea totală a investiției este de 2,4 milioane lei, finanțarea urmând să se realizeze în același mod ca și la Åcoala nr. 3, din bugetul local și din fonduri europene, prin POR. Åcoala va fi reabilitată complet și dotată, durata de execuție a lucrărilor fiind de 12 luni. Åi acest proiect a trecut de evaluarea tehnică și financiară și a fost acceptat în acest an la ADR Brăila, urmând verificarea proiectului tehnic.