Am luat ieri la pas strada Alexandru Vlahuță din Focșani, pornind de la intersecția cu strada Bucegi, până la intrare în cartierul Bahne, la intersecția cu Aleea Căminului. La intersecție, pentru că este vad comercial, o farmacie, un salon de înfrumusețare, un birou notarial și alte câteva magazine, cu ușile deschise, își așteaptă clienții. La parterul unui bloc, pe fereastra unui spațiu liber, un anunț: „Închiriez spațiu pentru birouri”.
Dar ce ne-a atras atenția încă de cum am „dat colțul” pe această stradă este vegetația foarte bogată, luxuriantă chiar: foarte mulți copaci, în special castani și tei, arbuști de toate felurile în spațiile verzi din fața blocurilor, conifere, garduri vii. Soarele de abia se cerne printre ramurile înalte ale copacilor, de aceea este multă umbră, dar și… liniște. Între blocuri, un pâlc de copaci înalți și o cărăruie, o oază ruptă parcă dintr-o pădure, însă „pătată” din loc în loc cu nelipsitele peturi și cioburi de sticlă. În capătul cărării, Punctul Termic Rarău, năpădit de buruieni.
Blocurile, multe reabilitate termic, cu fațadele refăcute, au mai scăpat de griul blocurilor comuniste. Flori în glastră, roșii, mov sau albe, înveselesc ferestrele. Am intrat într-o scară, la numărul 10, unde era ușa deschisă, pentru că mai toate scările au interfon. Casa scării curată, iar la avizier un anunț pentru locatari: se strâng 7 lei/locatar pentru dezinsecție.
„Copacii trebuie toaletați, nu avem lumină în casă”
Mergem mai departe, spre CEC. Chiar vizavi, o întâlnim pe doamna Magdalena, care locuiește la parter, pe Alexandru Vlahuță nr. 16. În fața apartamentului, focșăneanca și-a amenajat o oază de verdeață, o mică grădiniță plină cu trandafiri, o băncuță din lemn, unde îl găsim pe pechinezul Miki și alături, o cușcă mică, la fel ca o căsuță pentru păpuși. Doamna, amabilă, ne-a invitat în grădiniță, să-i admirăm trandafirii. O mică alee cu pietricele, verdeață, totul îngrijit, un pic de umbră. Doamna ne spune că tocmai a tăiat gardul viu, pentru asta și-a cumpărat chiar și foarfecă de grădină, pentru că trebuie „să ne auto-gospodărim”. În urmă cu trei săptămâni, în zonă a venit și primarul Decebal Bacinschi, care i-a admirat grădinița.
Din partea autorităților, focșăneanca și-ar dori să fie create mai multe locuri de parcare și copacii să fie toaletați. Doamna Magdalena ne arată și un bec de la stâlpul de iluminat public, care nu se mai vede de frunzele și crengile copacului care îl adăpostește. „Vrem să avem trotuare ca lumea și să fie curățenie mai multă. Copacii trebuiesc toaletați, tăiați, am văzut că în Italia sunt frumos tăiați toți. Åi vara fac omizi, nici nu vrei să îi vezi cum sunt. Apoi pe stradă, să fie curățenie și să se dea cu apă pe stradă și la noi când se mătură, că se face o prăfăraie… Am vrea să se facă și parcări mai multe, cum s-au făcut pe Simion Bărnuțiu, să fie micșorat trotuarul și să fie făcute parcări longitudinale. Åtiți ce este vara aici, când vin italienii? Noi când venim seara, nu mai găsim loc pentru mașină”, ne-a mărturisit Magdalena Vlad. Femeia se plânge și de unii membri ai etniei conlocuitoare, care vin din ghetou și care „fac mizerie și strică, rup copaci, flori, tot ce găsesc în cale”.
Mai mulți locatari de la numărul 14 se plâng de faptul că nu au lumină în casă din cauza castanilor care nu sunt curățați. Mai mult, ve-getația bogată acoperă și becurile de la iluminatul pu-blic, așa încât noaptea, pe această stradă, e beznă, spun oamenii. „Castanii ar trebui să fie toaletați, toți vecinii se plâng de lucrul acesta. Eu stau la etajul unu și nu am lumină în casă din cauza copacilor, stăm și pe nord… Iar noaptea e pericol să mergi pe stradă, că nu este lumină, becurile fiind acoperite de crengile copacilor”, ne-a spus Apostol Trof, aprobat de vecinii Rada Julea și Veta Mihăilă.
„Pe partea CEC-ului tot trotuarul este ocupat de mașini”
Un alt locatar din zonă, Tudorache Grigoraș, ne-a spus că: „Gropile din stradă ar mai trebui făcute, curățenie este cât de cât”. Alți doi locuitori de pe această stradă și-au lăsat opiniile pe site-ul ziarului nostru, referitor la lipsa locurilor de parcare, o problemă des întâlnită în tot orașul. Pe strada Alexandru Vlahuță mașinile sunt parcate pe trotuar, pe un sens, sau paralel cu trotuarul, din cauza lipsei locurilor de parcare amenajate. „Primăria ar putea construi noi locuri de parcare pe această stradă (bineînțeles cu plată) dar nu se vrea”, scrie „dan”, iar un alt cititor, care semnează „enerGicu” afirmă: „Pe partea CEC-ului (numerele impare) tot trotuarul este ocupat de mașini până la semaforul din intersecția cu Cuza Vodă. Oare nu se pot lua măsuri ca să putem circula pe trotuar, care este un drept al nostru? Instalarea de indicatoare cu ridicare și aplicarea de amenzi ar rezolva problema. Dar cine să o facă?”.
„Monitorul vine pe strada ta” și săptămâna viitoare. Vă așteptăm cu opinii despre strada pe care locuiți și venim să vă vizităm!