Zeci de vrânceni suferă de lupus. Potrivit informațiilor oferite de specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în prezent, în județul nostru, sunt înregistrați 70 de vrânceni care suferă de această boală. Cunoscută și sub denumirea de „boala cu o mie de fețe”, din cauza multitudinii și diversității simptomelor, lupus este o afecțiune cronică, ce atacă practic toate organele. Debutează la vârste tinere și impune o viață întreagă de tratamente, analize și supraveghere medicală.
În condițiile în care zilele trecute a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Lupusului, specialiștii DSP au câteva recomandări, al căror scop este de a crește gradul de informare a vrâncenilor în ceea ce privește simptomele și impactul bolii asupra vieții pacienților. „Lupusul este o boală autoimună, necontagioasă, imposibil de prevenit și greu de diagnosticat, fiind supranumită «boala cu o mie de fețe» din cauza multitudinii și diversității simptomelor. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât profilul fiecărui pacient este diferit. Din cauze necunoscute, sistemul imun al celor care suferă de această boală își atacă propriile structuri. Se produc fenomene inflamatorii cronice care afectează pielea, articulațiile, rinichiul, inima, plămânul, sistemul nervos, celulele din sânge. Maladia evoluează cronic, cu perioade de acutizări și remisiuni. Există o formă sistemică de lupus, care afectează mai multe organe, și o formă exclusiv cutanată. Boala apare cu o frecvență de opt-nouă ori mai mare în rândul femeilor și debutează la vârste tinere, între 15 și 40 ani”, informează specialiștii DSP.
Primele simptome ale acestei boli nu sunt concludente, dar persistente. Este vorba de febră, oboseală, dureri musculare și articulare. Sunt afectate în special articulațiile mici ale mâinii, pumnului, cotului, genunchilor, gleznei, care se înroșesc. La nivelul pielii apar erupții roșii, mai ales pe nas și obraji, iar părul poate cădea. În formele grave, această boală afectează și organele. „Afectarea renală este prezentă la aproape toți bolnavii și apare din pri-mii ani de la descoperirea bolii. Boala afectează sistemul respirator, producând inflamații la nivelul plămânului și pleurei, traduse clinic prin durere toracică și respirație dificilă. Inflamația afectează și inima, apărând afecțiuni ca miocardita, pericardita, endocardita. Afectarea sistemului nervos se traduce prin dureri de cap, amețeli, tulburări de memorie și comportament, depresie sau anxietate, halucinații. Complicațiile infecțioase sunt frecvente, manifestate prin infecții urinare, viroze respiratorii și pneumonii, infecții fungice sau herpetice. Deoarece boala afectează predilect femeile tinere, acestea se vor confrunta și cu probleme obstetrice: avorturi spontane, eclampsie (sindrom întâlnit la femeile gravide la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului și manifestat prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii, comă-n.r.) sau prematuritate, totuși sarcina poate fi dusă la termen”, mai spun specialiștii DSP.
Tratament specific nu există pentru lupus, dar boala poate fi controlată cu tratamente care reduc inflamația, ameliorează simptomele și previn complicațiile.