Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

VIDEO: „Boteitul oilor“, promovat prin proiectul „Vrancea turistică”


   Consiliul Județean Vrancea promovează manifestarea tradițională „Boteitul oilor”, care va avea loc, mâine, în localitatea Negrilești. Aflată la cea de-a 11-a ediție, „Boteitul oilor” este o manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. „Boteitul oilor” este un obicei important care vine din negura timpului și este unic în Vrancea. Consiliul Județean Vrancea împreună cu localitățile care sunt promovate prin intermediul proiectului „Vrancea turistică” vor participa la eveniment cu standuri de promovare a produselor turistice specifice în vederea creșterii atractivității zonei montane a județului Vrancea, ca destinație turistică.

   Locuitorii comunei Negrilești sunt invitați să participe, mâine, la cea de-a 11-a ediție a „Boteitului oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. „Boteitul oilor” e un obicei important care vine din negura timpului și este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și apoi stropește animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât și boteitul oilor au loc în prezența majorității locuitorilor comunei. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munților în aplauzele celor prezenți.
    Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul „Vrancea turistică”, depus în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenție 5.3, Operațiunea „Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”. Prin acest proiect se are în vedere promovarea produselor cu potențial turistic din zona montană a județului, destinație netradițională pentru turism, caracterizată prin prezența unor elemente cu valoare de ordin etnografic și folcloric. Astfel, localitățile Bolotești, Vidra, Valea Sării, Bîrsești, Negrilești, Păulești, Tulnici, Vrîncioaia, Năruja, Paltin, Nereju, Nistorești, Spulber vor fi incluse într-un traseu turistic, care va fi marcat corespunzător. „Proiectul va oferi turiștilor posibilitatea de a vizita obiective culturale, religioase, istorice și naturale, gospodării țărănești, în cadrul cărora meșterii po-pulari confecționează obiecte de artă populară și de a degusta sau achiziționa produse gastronomice tradiționale”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea. Proiectul, în valoare totală de 590.604,96 lei, se va desfășura pe durata a 15 luni, managementul activităților fiind asigurat de Consiliul Județean Vrancea.

Obicei unic privind transhumanța

    De asemenea, prin acest proiect se are în vedere creșterea gradului de vizibilitate și atractivitate a manifestării tradiționale „Boteitul oilor”, organizată anual în localitatea Negrilești. Tradiția spune că odată cu apropierea verii, turmele se întorc pe crestele munților și pentru a celebra transhumanța, localnicii îmbracă costumele tradiționale și participă la manifestarea „Boteitul oilor”. Cu această ocazie, sute de localnici se adună la biserică pentru a aștepta sosirea turmelor pregătite să plece în munți, cum au făcut-o de secole strămoșii negrileștenilor. Turmele, în frunte cu cei mai vârstnici ciobani, ajung la orele prânzului în fața bisericii, repetând obiceiuri moștenite din timpuri imemoriale. Preotul binecuvântează turma și ciobanii, care se îndreaptă apoi spre locul unde urmează să își instaleze stânele, până la venirea frigului de toamnă.
    Pentru realizarea obiectivelor proiectului s-au montat panouri de informare turistică în zona de acțiune a proiectului și au fost implementate acțiuni de promovare a produselor cu potențial turistic: realizarea website-ului proiectului www.vranceaturistica.ro, postarea unui banner online pe site-uri de specialitate: www.rohotels.ro, www.osaptamanalamunte.ro, www.infotu-rism.ro, www.vacanta.infoturism.ro și www.infopensiuni.ro.
    În cadrul proiectului a fost realizat și un film de prezentare a zonei montane vrâncene și au fost difuzate de postul de televiziune Național TV 4 episoade de câte 15 minute în care au fost promovate resursele naturale (arii protejate, biodiversitate, climă) din zona montană a județului Vrancea, resursele antropice (artă populară, manifestări folclorice, obiceiuri, obiective culturale) și manifestarea tradițională „Boteitul oilor”, care are loc în fiecare an în localitatea Negrilești.
    În anii trecuți, manifestările de la Negrilești au fost urmărite și de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment. „Din economiile mele de pensionar am pus bani deoparte și am venit aici pentru a urmări tradițiile și obiceiurile voastre. Aici, la voi, tradițiile sunt mult mai bine păstrate decât în alte țări, iar asta îmi place foarte mult”, ne-a spus anul trecut belgianul Michel D’Hoop.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?