Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Mii de euro pentru un hectar de teren agricol


   Un hectar de livadă pe rod se vinde la prețul unui autoturism nou.Via este și ea una dintre culturile de mare preț. Subvenția oferită la hectarul de teren este cea care a ridicat prețul terenurilor agricole.

   Terenul agricol a devenit o adevărată comoară pentru cei care îl dețin. Scos la vânzare în rubricile de mica publicitate sau la avizierul primăriilor, acesta se tranzacționează la prețuri de mii de euro. Unul dintre cele mai scumpe terenuri din Vrancea scos pe piață se află la Chiojdeni. Este vorba despre mai multe hectare de livadă pentru care vânzătorul cere 12 mii de euro, hectarul. Acesta face precizarea că terenul este amplasat la șosea, iar livada este pe rod. „Sunt mai multe hectare de livadă scoase la vânzare. Se pot vinde în totalitate sau la hectar, lotizate. Este vorba despre o livadă de măr, este apă și curent electric”, spune vânzătorul contactat telefonic. Pentru că este amplasat chiar la șosea acesta ne-a precizat că terenul este pretabil și pentru construcția de locuințe. Prețul însă îți taie respirația pentru că este vorba de nici mai mult nici mai puțin de 12 mii de euro, bani cu care ai putea spre exemplu, să îți achiziționezi un autoturism nou nouț. Tot mii de euro cere și un proprietar de livadă de cireș din Bordești, care spune că livada sa este pe rod, dar că nu prea a fost îngrijită în ultimul timp și s-a hotărât să o vândă. Pentru aceasta el cere 6.500 de euro, dar se mai negociază dacă este vorba despre cineva care vrea să investească și să scoată producție. „Ea nu a fost îngrijită, nu a fost stropită, dar chiar și așa tot s-au făcut cireșe așa că dacă este muncită se scoate și producție”, ne asigură vânzătorul.
    Scump se vinde și terenul cultivat cu viță de vie, bineînțeles prețul este dictat de soi, de lungimea rândului de vie și de accesul la principalele drumuri, astfel încât să permită transportul mai ușor al strugurilor recoltați către punctele de procesare.

„Nevoia vinde, nevoia cumpără”

    La Urechești, un hectar de viță de vie se vinde cu aproximativ 5 mii de euro, iar prețul se calculează în funcție de numărul rândurilor de vie și lungimea acestuia. „Pentru un rând de vie prețul este de aproximativ 100 de euro. Iar un hectar poate avea între 46 și 55 de rânduri. Sunt întreprinzători care doresc să facă agricultură prin programe europene. De aici interesul pentru teren. Sunt interesați și de măsura 112 destinată tinerilor care doresc să facă reconversie. Nevoia este cea care vinde, nevoia este cea care cumpără. Așa a fost de când lumea. Cel care vinde are nevoie de bani, cel care cumpără are nevoie de teren. În agricultură prețul la teren a rămas constant, nu s-a întâmplat ca în imobiliare când prețurile au scăzut foarte mult”, ne-a declarat primarul comunei Urechești, Nistor Bratosin.
    La Popești, zonă recunoscută pentru suprafețele mari viticole, un hectar de vie de soi de masă bine îngrijit poate ajunge și la prețul de aproximativ 7.000 de euro. Via care nu a fost îngrijită ani la rând și este îmbătrânită se vinde cu mai puțin, adică 2.000 de euro.
    Ceva mai ieftin, aproximativ 3.000 de euro hectarul, este terenul arabil încă necultivat. Prețul acesta este practicat în mai multe zone ale județului. „Eu am un teren la Vulturu pe care îl dau cu 3.000 de euro. Se poate face și casă pentru că este chiar la ieșire din localitate, lângă case, dar și agricultură dacă vă interesează”, ne-a spus un vânzător.
    Åži la Gura Caliței, localitate cu o suprafață de peste 4.700 de hectare de teren, care se întind până aproape de șoseaua europeană, prețul terenului arabil este în jur de 2.000 de euro, dar se găsește și la 1000 de euro hectarul, în funcție de zona în care este amplasat. „Prețul terenurilor agricole este mare pentru că încă mai există subvenție. Subvenția este de 300 de euro la hectar, ceea ce înseamnă că dacă ține terenul 4 ani a câștigat 1.200 de euro, adică și-a scos mare parte din prețul dat la cumpărare. Dacă îl mai și muncește și scoate producție îi mai rămâne ceva”, ne-a declarat primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?