Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Înaltpreasfinţitul Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Trotuşanu


   Sute de credincioși au participat, ieri, la slujba arhierească, oficiată de Înaltpreasfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu ocazia hramului Mănăstirii Trotușanu, din Movilița. Alături de acesta a slujit un numeros sobor de preoți, din care au făcut parte atât actualul, cât și fostul protopop al Protoieriei Panciu, preoții Vasile Dabija și, respectiv, Daniel Merloiu. Primii pelerini au început să sosească la mănăstire la puțin timp după răsăritul soarelui, deși slujba era anunțată de abia la orele 9.00. Aceștia au parcurs pe jos cei aproximativ 300 de metri care despart intrarea pe domeniul mănăstirii de cea în curtea lăcașului de cult. Enoriașii aduceau cu sine fie câte un coș cu ouă roșii, cozonac și vin, pentru a fi sfințite, fie flori. Până la începerea slujbei, cei mai mulți dintre credincioși au aprins lumânări și s-au închinat în paraclisul cu hramul Izvorul Tămăduirii, în timp ce alții și-au căutat un loc cât mai apropiat de scena în aer liber, împodobită cu flori și crenguțe de brad, acolo unde urma să fie săvârșită Sfânta Liturghie. 
   La câteva minute după ora 9.00, Înaltpreasfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și-a făcut apariția la Trotușanu, fiind întâmpinat de primarul comunei Movilița, Corneliu Cristian și de protopopul Vasile Dabija. Însoțit de gazde, înaltul prelat s-a îndreptat, apoi, către paraclisul mănăstirii. ÎPS Ciprian i-a binecuvântat pe credincioșii care l-au primit cu bucurie în mijlocul lor, dăruindu-i flori și atingându-i reverenda, convinși fiind că acest lucru îi va feri, pe viitor, de suferințe sau de boli. 
   Înainte de slujbă, arhiepiscopul s-a închinat și i-a binecuvântat, din nou, pe cei prezenți, după care a urcat pe scena din curtea mănăstirii, acolo unde, timp de peste două ore, a oficiat, împreună cu soborul de preoți, Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Îndemn la rugăciune și credință
   În predica sa, ÎPS Ciprian le-a reamintit enoriașilor faptul că sărbătoarea la care au luat parte este dedicată Maicii Domnului Iisus Hristos, care i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. „Am sărbătorit trei zile de Paști și iată că, astăzi, vineri, în Săptămâna Luminată, Biserica, prin sfinții părinți, a hotărât să închinăm o zi și Maicii Domnului Nostru, Iisus Hristos, pentru că sărbătoarea de astăzi, Izvorul Tămăduirii, este legată de o minune pe care Maica Domnului a săvârșit-o în secolul al V-lea, în împrejurimile orașului Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin”, a spus ÎPS Ciprian.
   Acesta a adăugat că sărbătoarea închinată Maicii Domnului ne mai amintește, totodată, și de Vinerea Mare, când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, izvorul nostru de vindecare și de speranță, a plâns lângă Crucea Mântuitorului.

   Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a îndemnat, apoi, pe oameni, să urmeze exemplul Maicii Domnului care „o singură dată i-a îndemnat pe ucenici ce să facă ei și, prin ucenici, noi toți, care suntem ucenici ai lui Hristos: să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită!”
   Sfânta Liturghie a fost urmată, conform tradiției, și de o slujbă specială, cea de sfințire a apei, oficiată tot de arhiepiscop, care a precizat că este vorba despre aghiazma mică, „izvor de binecuvântare și de tămăduire, pentru cel care crede, cu toată tăria, în puterea vindecătoare a aghiazmei care, prin invocarea Sfântului Duh va fi, în continuare, impregnată cu harul Sfântului Duh”.
   Deși au avut de suportat un soare mult prea fierbinte pentru luna mai, acest lucru nu i-a oprit pe credincioși să asiste la ambele slujbe, protejându-se sub umbrelele aduse de acasă. Cei mai în vârstă au preferat să asculte liturghia la umbră, unii dintre ei venind de acasă chiar cu scăunele pe care le-au așezat sub pomii sau arbuștii din curte. Dorința lor de a participa, chiar și în aceste condiții, la eveniment, nu a trecut neobservată de ÎPS Ciprian. „De fiecare dată, când vă priveam, mă simțeam vinovat, că noi stăteam la umbră, iar dumneavoastră, în bătaia soarelui. Îmi dau seama că sunteți osteniți… Trebuie să ne străduim ca, în viitor, să găsim și alte posibilități de a le feri umbră credincioșilor”, a mai spus ÎPS Ciprian. În finalul întâlnirii sale cu pelerinii de la Mănăstirea Trotușanu, acesta le-a urat „multă înțelepciune, pace, bucurii duhovnicești, să rămână, în continuare, credincioși, buni slujitori ai Bisericii”.
   După încheierea celor două slujbe, oamenii au luat apă sfințită și au primit pachete cu bucate, preparate de măicuțe. De asemenea, la plecare, aceștia au mai primit și câte o porție din coliva sfințită și au putut achiziționa diferite suveniruri, precum icoane, cruciulițe, candele sau ilustrate cu lăcașul de cult.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?