Incidența bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, dar și a bolilor cu transmitere fecal-orală a crescut în ultimul an, atrag atenția specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Directorul instituției, medicul Cătălin Graur, spune că numărul persoanelor diagnosticate cu bolile copilăriei a crescut anul trecut. Este vorba de rujeolă, rubeolă sau tuse convulsivă. „Un fenomen îngrijorător îl reprezintă creșterea incidenței bolilor prevenibile prin vaccinare. Pentru rubeolă, această creștere este în general justificată de necuprinderea în Programul Național de Imunizări a adolescenților băieți, mai exact până acum trei ani vaccinarea antirubeolică se făcea numai la fetele de clasa a VIII-a. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la adolescenți și tineri în licee din cauza aglomerării urbane și a nerespectării izolării la domiciliu a cazurilor depistate. Această creștere a incidenței este însă foarte importantă pentru rujeolă și tuse convulsivă, în contextul în care acoperirea vaccinală pentru vaccinurile care previn aceste îmbolnăviri este tot mai redusă. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în comunitățile de rromi din Focșani, Adjud, Chiojdeni, Homocea, Ploscuțeni și Slobozia Bradului, la copiii nevaccinați antirujeolic”, spune șeful DSP.
În 2012 au fost contabilizate 121 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, 169 de cazuri de rubeolă și 5 cazuri de tuse convulsivă. În ultimul an s-a constatat și o creștere a bolilor cu transmitere fecal-orală, mai exact a hepatitelor virale, a bolii diareice acute, a salmonelei și dizenteriei. „S-a constatat creșterea incidenței tuturor bolilor cu transmitere fecal-orală, fenomen posibil justificat de degradarea calității vieții care implică carențe igienice, dar și de temperaturile ridicate din vara trecută, care au influențat calitatea alimentelor prin păstrare necorespunzătoare. S-au înregistrat focare familiale de hepatită virală A în localitățile Suraia și Chiojdeni”, a mai adăugat medicul Cătălin Graur.
Anul trecut, specialiștii DSP au contabilizat 82 de cazuri de hepatită A, 1.988 cazuri de boală diareică acută, 5 cazuri de salmonelă și un caz de dizenterie.