Pagubele produse de inundațiile și alunecările de teren din această primăvară depășesc 77,4 mili-oane lei la nivelul județului Vrancea. Prefectura a transmis, ieri, situația finală cu evaluarea pagubelor către Guvernul României.
Cele mai mari pagube produse de inundațiile și alunecările de teren din această primăvară sunt pe drumurile comunale, unde evaluările arată că ar fi nevoie de cel puțin 22,4 milioane lei pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii distruse de inundații. Cea mai mare valoare, 7 milioane lei, este la drumul comunal 114 Răchitașu-Fetig din Andreiașu. Primarul comunei, Ionel Budeanu, spune că drumul poate fi parcurs doar cu autoturisme de teren din cauza distrugerilor provocate de precipitațiile din această primăvară. „Sunt alunecări de teren, căderi de stânci. Se circulă doar cu 4×4, iar dacă nu se face un zid de sprijin se va rupe din nou la prima ploaie”, spune primarul din Andreiașu. Edilul arată că administrația locală nu dispune de fondurile necesare pentru lucrările la DC 115. „Anul acesta avem un buget de nouă miliarde lei vechi, adică în 50 de ani am putea să facem drumul”, a mai spus primarul Budeanu. Comuna Andreiașu a mai avut un drum calamitat în 2010, iar fondurile pentru lucrările de reabilitare au fost obținute printr-un proiect european pe măsura 322. Lucrările vor începe în această săptămână și vor fi executate de firma gălățeană Vega.
Distrugeri au fost și pe ulițele comunale, lucrările de reabilitare fiind evaluate la peste 14 milioane lei. Cea mai mare valoare este înregistrată la Spulber, cu 5,3 milioane lei. Primarul comunei, Vasile Rusu, spune că fondurile locale sunt insuficiente pentru lucrările de reabilitare. „Este vorba de drumul comunal 108, afectat de o alunecare de teren. Valoarea lucrărilor a fost stabilită de un proiectant. Probleme am mai avut și în 2008 pe o altă porțiune din acest drum. Atunci însă nu am primit fonduri de la Guvern și am accesat un proiect pe fonduri europene prin măsura 322, iar lucrările vor începe în acest an”, a afirmat primarul Vasile Rusu.
Consiliul Județean a început reabilitarea drumurilor
Pe drumurile județene, pagubele produse de inundații se ridică la aproximativ 14 milioane lei. Situația lucrărilor demarate în regim de urgență pe drumurile județene astfel încât locuitorii să nu rămână izolați a fost prezentată și la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Cele mai mari probleme sunt pe drumul județean 205 D, Valea Sării-Nereju-Brădăcești unde devizul estimativ al lucrărilor este de 4,2 milioane lei. Aici deja au început lucrările deoarece erau câteva sute de familii izolate în satul Brădăcești. Se fac inclusiv lucrări de protecție a malului însă trebuie găsite fonduri suplimentare pentru lucrările de protecție a corpului drumului în albia râului Zăbala. Pentru aceste fonduri se poartă discuții la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale astfel încât să poată fi identificată o soluție de finanțare prin fonduri externe.
Inundațiile au produs pagube și la lucrările de regularizare a apelor, necesarul de investiții fiind transmis de Serviciul de Gospodărire a Apelor. Lucrări suplimentare sunt necesare la Nereju, Brădăcești, Motnău, Prahuda, propunerile fiind înaintate către Administrația Bazinală Siret. Valoarea investițiilor care trebuie realizate de SGA se ridică la 14 milioane lei. De asemenea, valoarea distrugerilor provocate la poduri este de 7 milioane lei, iar la podețe de 4,7 milioane lei.
Prefectura a transmis, ieri, situația cu evaluările realizate de autoritățile locale și județene către Guvern. Urmează ca, după centralizarea pagubelor produse la nivelul României, să fie luată o decizie de către Executiv referitor la asigurarea finanțării. Una dintre soluții este utilizarea banilor europeni din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene care a fost creat special pentru a ajuta fiecare stat în caz de urgență. Însă banii din acest fond pot fi utilizați doar pentru a acoperi o parte din cheltuielile publice efectuate de statele beneficiare pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale.