Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Peste şapte mii de ouă, verificate zilnic în Piaţa Moldovei


   Pentru fiecare ou scos la vânzare și care provine din gospodăria țăranului, medicii veterinari fac testul prospețimii. 
   Zilnic, în Piața Moldovei din Focșani sunt vândute peste 7.000 de ouă. Fiecare dintre ele, înainte de a  ajunge pe tarabă sau la colțul pieței, este verificat la Circumscripția Sanitar Veterinară printr-un test al prospețimii, care se numește ovoscopie, astfel încât niciun ou vechi să nu fie scos la vânzare. Practic, testul înseamnă trecerea printr-un fascicul de lumină a oului pentru a aprecia integritatea cojii, aspectul albușului și al gălbenușului. „Noi nu permitem ca un ou care are mai mult de două, maximum trei zile să ajungă pe piață. Cel care este vechi, în momentul în care este pus sub ovoscop este opac, nu este transparent ca un ou proaspăt. Distanța camerelor de aer a cojilor este mică la un ou proaspăt”, ne-a declarat medicul veterinar Elena Åžerbu, de la Circumscripția Sanitar Veterinară. Oul proaspăt este transparent, albușul este de culoare albă spre roz deschis, foarte puțin fluid, iar gălbenușul este de culoare galben deschis, sferic, așezat central, separat de albuș, foarte puțin mobil. 
   Oul vechi devine de la tulbure până la opac, albușul și gălbenușul nu sunt separate, camera de aer se mărește, gălbenușul devine mobil și are formă neregulată, se pot observa pete de culoare închisă produse de bacterii și mucegaiuri. Aceste teste se fac gratuit de  medicul veterinar și doar dacă rezultatul arată că oul este proaspăt, atunci se eliberează un bon în care este precizat numele vânzătorului, localitatea de domiciliu și o ștampilă care să ateste că aceste ouă au fost testate. Pentru că în Piața Moldovei numărul celor care aduc ouă de la găinile crescute în curte este mare, există o persoană delegată să facă aceste teste. „Cred că în fiecare zi verificăm peste 6000 -7000 de ouă, așa că dacă se spune că nu se vând ouăle în piață se spune greșit. Avem o persoană angajată care se ocupă numai de acest lucru. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în perioada sărbătorilor religioase aproape se dublează numărul celor care vin la piață cu ouă”, a adăugat medicul Elena Åžerbu. 
Un procent mic de ouă vechi
   Ouăle care cad acest test al prospețimii sunt confiscate imediat pentru a avea certitudinea că ele nu ajung în comerț. Pentru că știu că sunt verificate, gospodinele nu aduc ouă vechi la piață, cu toate acestea se mai întâmplă să se mai găsească și câteva care au mai mult de 2-3 zile. După ce sunt verificate și etichetate se mai fac din nou controale inopinate pentru a verifica dacă pe lângă  ouăle controlate, femeile au adăugat la vânzare și altele necontrolate. „Le mai găsim pe sub mese cu ouă care nu au fost verificate și ne spun că nu a murit nimeni de la un ou, dar noi nu vrem să se ajungă la așa ceva. Din păcate, nici cumpărătorii nu ne sprijină și când facem aceste verificări iau apărarea femeilor și ne acuză pe noi că prea le verificăm, cu toate că aceste controale sunt în interesul lor”, spune Elena Åžerbu. De altfel, unele dintre precupețe au scuze chiar penibile și spun că dacă ouăle arată mai vechi este din cauza faptului că găinile au mâncat iarbă. „Tot noi țăranii suntem cei mai săraci și mai verificați. Nu ne lasă deloc în pace”, spune cu ciudă o precupeață.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?