Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Bani mai mulţi pentru un bilet de tratament


   Un act normativ aduce câteva modificări în acordarea biletelor de tratament balnear pensionarilor și asiguraților în sistemul public de pensii. Contribuția individuală se calculează procentual din cuantumul total brut (nu net, ca până acum) al pensiei. La Casa Județeană de Pensii Vrancea au fost depuse 3.153 de cereri pentru acordarea biletelor de tratament balnear. Deocamdată au sosit doar biletele pentru unitățile de tratament din proprietatea Casei Naționale de Pensii, urmând ca celelalte să fie repartizate în a doua jumătate a lunii mai, după finalizarea procedurii de contractare. 
   Pensionarii din sistemul public de pensii care doresc obținerea unui bilet de tratament trebuie să plătească mai mult pentru a intra în posesia acestuia. Potrivit Ordinului 154/2013, contribuția individuală a acestora este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de casele de pensii sectoriale, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. Până acum, contribuția pensionarilor era de 50% din cuantumul net al drepturilor de pensie. Totodată, persoanele care beneficiază de pensie precum și de drepturi salariale, vor plăti, pentru un bilet de tratament, 50% din cuantumul brut al celor două venituri, cumulate. 
   În ceea ce priveste persoanele adulte cu dizabilități, ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 446/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap, obligația de a depune programul individual de reabilitare și integrare socială s-a menținut numai pentru persoanele revizuibile din punct de vedere al încadrării în grad de handicap. Astfel, persoanele care au certificat de încadrare în grad de handicap cu mențiunea „permanent” nu mai au obligația de a depune programul individual de reabilitare și integrare socială pentru a obține un bilet de tratament gratuit.  
   „Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, organizează și administrează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Soluționarea cererilor privind acordarea unui bilete de tratament balnear se face de către Casa Națională de Pensii Publice, cu respectarea prevederilor Ordinului nr. 154/22.03.2013 prin care se aprobă Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear. Criteriile au ramas aceleași ca și anul trecut, fiind aduse modificări în ceea ce privește determinarea cuantumului contribuției individuale și actele solicitate. Astfel, solicitanții vor trebui să completeze în plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că nu realizează alte venituri în calitate de asigurat sau pensionar cu drepturi de pensie acordată de casele de pensii sectoriale”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
   Până la ora actuală, au fost depuse la Casa Județeană de Pensii Vrancea, 3.153 de cereri pentru acordarea biletelor de tratament balnear. „Deocamdată au fost repartizate instituției noastre, pentru tot anul 2013, un număr de 810 bilete de tratament balnear, împărțite în 14 serii, numai în unitățile de tratament proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice. După finalizarea procedurii de contractare, care va fi aproximativ în a doua jumătate a lunii mai 2013, vor fi repartizate instituției noastre bilete de tratament în alte unități de profil, în urma contractelor încheiate de Casa Națională de Pensii Publice”, a detaliat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea, precizând totodată că pentru seria I din anul 2013 au fost repartizate instituției 62 bilete de tratament balnear, în stațiunile Amara, Buziaș, Covasna, Lacu Sărat, Nicolina, Olănești și Pucioasa.  
Cât costă biletele, cum se împart și cine are dreptul la gratuitate
   Prin Ordinul nr. 154/ 2013, prețul maxim al unui bilet de tratament balnear, în unitățile din proprietatea Casei Naționale de Pensii a fost stabilit la 1.550 lei (în unități de 2 stele) și 1.604 lei (în unități de 3 și 4 stele). Potrivit respectivului act normativ, de bilete de tratament balnear pot beneficia pensionarii, asigurații sistemului public de pensii, precum și beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează acest drept, care au domiciliul sau reședința în România. „Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% rămân la dispoziția conducerii Casei Teritoriale de Pensii pentru soluționarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite, etc., care necesită tratament balnear în regim de urgență. Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporțional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu. După repartizarea biletelor gratuite și a celor aflate la dispoziția conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, stațiuni și unități de tratament, după cum urmează: cel puțin 80% pentru pensionari; până la 20% pentru asigurați”, se precizează în Ordinul nr.154/ 2013. 
   De gratuitate în acordarea biletelor de tratament beneficiază: pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale; persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă; persoanele beneficiare de prevederile Ordonanței Guvernului nr.105/1999, persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice; veteranii, invalizii și văduvele de război; beneficiarii de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr.49/1999 privind pensiile IOVR; persoanele cu handicap; persoanele care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale, cărora li s-a stabilit, de medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii, program individual de recuperare; persoanele care lucrează în mediu radioactiv sau în mină.
   Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu suportarea unei contribuții individuale sunt următoarele: dacă solicitantul a beneficiat de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a solicitantului; cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?