O delegație formată din reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Spitalului Județean, Spitalului Vidra și Prefecturii a fost prezentă la Ministerul Sănătății, vineri, pentru a solicita alocarea de fonduri mai mari pentru cele două unități medicale. Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Vidra au finanțarea asigurată doar pentru câteva luni, în cazul lor fiind absolut necesară o suplimentare bugetară.
Mihai Copaci, șeful CAS, spune că pentru Spitalul Vidra s-a solicitat modificarea indicelui case mix (ICM), care face parte din formula standard de calcul a bugetului. În prezent, indicele este luat la valoarea din 2010, nu la cea din 2012. Dacă ICM-ul ar fi modificat, Spitalul Vidra nu ar mai avea probleme de finanțare. „La inițiativa prefectului județului Vrancea s-a organizat o întâlnire la Ministerul Sănătății cu domnul secretar de stat Adrian Pană și cu directorul general al Casei Naționale de Sănătate. Am discutat posibilitățile de finanțare și de modificare a finanțării întrucât indicatorii utilizați sunt cei de la nivelul de acum doi ani și este dificil să asigurăm finanțarea spitalelor în următoarea perioadă. Prin urmare, se va recalcula Indicele Case Mix la nivelul anului 2012, atât pentru Spitalul Vidra cât și pentru celelalte spitale din județ. Prin această recalculare, nu vor mai fi probleme de finanțare la Spitalul Vidra. La Spitalul Județean urmează să se modifice și finanțarea alocată pe total buget asistență spitalicească. Casa Națională a decis ca în urma unei solicitări pe care o vom trimite luni dimineață, în cel mai scurt timp să ne ofere soluția de modificare a finanțării, mai bine zis de suplimentare a sumelor de contractare și asigurarea plăților la spitale”, a spus Mihai Copaci, șeful CAS.
Spitalul Județean ar putea deveni spital strategic
Conducerea Spitalului Județean de Urgență a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății și CNAS includerea unității în rândul celor 54 de spitale strategice, care au finanțări suplimentare de la Minister. De asemenea, au fost făcute demersuri pentru suplimentarea numărului de paturi, fapt ce ar permite transformarea unor compartimente în secții, și implicit alocarea de fonduri mai mari de la buget. „Am fost la București deoarece este o situație deosebită la Spitalul Județean. Nouă ne ajung banii de salarii doar 80% din luna mai și trebuie să găsim soluții neapărat. Am fost la Minister, la CNAS, ne-am expus punctul de vedere. Așteptăm un răspuns din partea dumnealor. Am observat că majoritatea județelor din țară au pro-bleme cu finanțarea spitalelor. Am lăsat o notă de fundamentare și pentru ca spitalul să fie inclus în cele 54 de spitale strategice, care sperăm să fie luată în discuție. Dacă ar fi inclus în această categorie, vom primi o finanțare mai bună de la Minister pe Blocul Operator și Terapie Intensivă și ne-ar scuti foarte mult cheltuielile. Noi am lăsat memoriu și pentru suplimentarea celor 20 de paturi, pe care le-am solicitat pentru spital”, ne-a precizat Mîndrilă.
Problema subfinanțării spitalelor se datorează modului în care au fost clasificate aceste unități, reprezentanții Ministerului Sănătății dorind să aloce bugetul diferențiat, în funcție de serviciile medicale oferite de spitale. Spitalele din Adjud, Panciu și Vidra vor primi bugete mult mai mici față de anul trecut. Tariful pe caz ponderat pentru anul 2012 a fost stabilit la 1.444 de lei, iar în acest an va fi de 1.380 de lei. Singura unitate care figurează cu același tarif este Spitalul Județean Focșani, cu 1.444 de lei. În baza acestor tarife se calculează, conform unei formule a Ministerului Sănătății, bugetele alocate spitalelor.
În această perioadă au loc negocieri între reprezentanții CAS și cei ai spitalelor în vederea semnării Contractului Cadru. Acesta va intra în vigoare pe 1 mai.