Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Evaluări de tipul celei naţionale, din doi în doi ani până la clasa a VIII-a


   Ministrul Educației Remus Pricopie a anunțat, duminică, organizarea de evaluări, de tipul celei naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a, și la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, începând cu următorul an școlar. „Noi vedem rezultatele de la sfârșitul clasei a VIII-a în condițiile în care nu există nicio evaluare până la sfârșitul clasei a VIII-a, semnificativă, și ne mai uităm la bacalaureat, care reprezintă iar rezultatul după patru ani”, a spus ministrul Educației.
   Ministrul Educației a spus că ar trebui făcute „aceste măsurători” și „pe traseu” și a anunțat că, începând cu următorul an școlar, vor fi organizate evaluări de tipul celei naționale la clasa a II-a, clasa a IV-a și clasa a VI-a. Întrebat dacă rezultatele acestor evaluări vor conta pentru media elevului, Pricopie a răspuns că, anul viitor, va porni de la premisa că nu ar trebui să conteze. El a precizat că nu crede că aceste rezultate ar trebui luate în calcul, decât „dacă se dorește bonificarea elevului, adică elevul care a avut un rezultat foarte bun să primească o notă maximă în catalog”.
De asemenea, Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat că nu exclude ca de anul viitor, să existe, cel puțin la clasele mici, câte două volume la fiecare manual, corespunzătoare semestrelor, pentru a mai ușura ghiozdanul cărat de elevi, alături de manualele digitale, cu aplicații multimedia. „Am copii în clasa a treia și a noua. (…) La clasa a III-a pun mâna pe ghiozdan și este greu”, a spus ministrul Educației, apreciind că „subiectul acesta trebuie reglementat”.
   Pricopie a precizat că a discutat deja, în ceea ce privește manualele pregătite pentru clasa I de anul acesta, dacă e cazul să fie împărțite în câte două volume, corespunzătoare celor două semestre, pentru a se reduce canititatea pe care elevii o cară zilnic. „Anul viitor nu exclud să avem manualele împărțite, cel puțin pentru clasele mici”, a declarat ministrul.
   Ministrul a mai vorbit și despre viitoarele manuale digitale. „Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital”, a spus Pricopie, precizând că este vorba de cărți în format pdf, dar și de aplicații multimedia.
   El a mai menționat că, potrivit cercetărilor, „procesul de învățare, atunci când se folosesc instrumentele digitale, este mult mai rapid”. „În momentul în care îi arăți (elevului, n.r.), într-un filmuleț cum funcționează sistemul solar, pricepe mult mai repede decât dacă se uită la o fotografie și stă să-i explice profesorul sensul în care se învârte fiecare și-așa mai departe”, a spus ministrul Remus Pricopie, arătând că digitalizarea nu este , după părerea sa, o opțiune, ci o obligație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?