Medicii atrag atenția că tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii împotriva unor boli infecțioase, iar riscul declanșării unor epidemii este în creștere. Cu ocazia Săptămânii Vaccinării, care este marcată în perioada 22-27 aprilie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Cătălin Graur, a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural, acțiunile derulate în județul nostru în cadrul Programului Național de Imunizări.
Anul trecut au fost efectuate 55.185 vaccinări și revaccinări, 64% dintre acestea în mediul rural. Dintre acestea, 25.648 au fost efectuate la copiii de 0-4 ani, iar 13.325 în rândul elevilor. După ce au fost efectuate vaccinările, medicii din cadrul DSP au derulat și două acțiuni de evaluare a acoperirii vaccinale, constatându-se că aceasta a fost mult mai scăzută decât cea recomandată. Medicii au motivat că procentul scăzut se datorează fie refuzului părinților, fie lipsei de vaccinuri. „Aprovizionarea cu HP și Pentaxim pentru cabinetele de medicină de familie a fost deficitară ca urmare a activității de achiziție gestionată necorespunzător de Ministerul Sănătății. Drept urmare, activitatea de vaccinare nu mai are nicio coerență. Este mult mai greu pentru medicii vaccinatori să recupereze restanțierii decât să vaccineze grupa de drept. Deficitul de personal și carburantul insuficient fac imposibil controlul asupra modului de realizare a vaccinărilor”, a susținut Cătălin Graur.
Diminuarea acoperirii vaccinale constituie un pericol pentru copii
Åeful DSP a atras atenția că scandalul mediatic izbucnit anul trecut, referitor la reacțiile adverse apărute în urma imunizării cu vaccin antituberculos, a făcut ca din ce în ce mai mulți părinți să refuze imunizarea bebelușilor. Acesta este de părere că acest lucru poate duce la apariția de epidemii, copiii fiind expuși unui risc ridicat de îmbolnăvire. „Întreruperea vaccinării BCG a fost o greșeală care a dus la scăderea încrederii în singura vaccinare care se realiza complet. Acum, mulți părinți refuză vaccinarea BCG în maternitate. Se manifestă în continuare reticență pentru vaccinările în școală din partea părinților și a profesorilor, care creează o atmosferă umilitoare personalului medical care se deplasează pentru vaccinare. Situația este cu atât mai dăunătoare în mediul rural, unde medicul nu are contract cu primăria, dar efectuează aceste vaccinări. Schimbarea metodologiilor de lucru în mijlocul anului este în defavoarea acestei activități. Diminuarea acoperirii vaccinale constituie un real pericol, expunând populația infantilă la riscul de îmbolnăvire, scăderea sub nivelul recomandat putând duce chiar la apariția de epidemii, cu mortalitate crescută în rândul copiilor sub 7 luni”, a adăugat Cătălin Graur.
Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Pediatrie, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește programul național de imunizare a copiilor, la mai toate bolile. Åi asta pentru că părinții nu sunt bine informați sau intră în posesia unor studii eronate cu privire la vaccinuri și la efectele adverse ale acestora. Așa se face că boli considerate ca eradicate în Europa, cum ar fi poliomielita, reapar pe teritoriul țării noastre sau ne confruntăm cu epidemii de rujeolă, rubeolă și cu un procent crescut de mortalitate infantilă.