Importanța respectării calității lucrărilor, precum și a termenului de finalizare a proiectului european „Reabilitarea și modernizarea sistemului cu apă canalizare”, cunoscut sub numele de „VranceAqua”, au constituit temele de discuție de la conferința de presă găzduită, ieri după-amiază, de Casa de Cultură din Panciu.
La eveniment au participat reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local Panciu, ai beneficiarului, SC CUP SA Focșani, ai antreprenorului, Hidroconstrucția SA & SC PROBIT, ai firmei de consultanță „Loius Berger”, precum și cei de la operatorul de gaze naturale din oraș. „Am convocat acest comandament în urma unui cumul de nemulțumiri care s-au înregistrat la nivelul comunității, nemulțumiri care vin din partea cetățenilor care locuiesc pe anumite străzi, din toate cartierele orașului Panciu. Oamenii sunt nemulțumiți de anumite lucrări de la alimentarea cu apă și canalizare sau de porțiuni de lucrări, unde refacerea străzilor lasă de dorit”, a explicat primarul Ion Petre.
„Nu vreau să mai primim reclamații din cartiere”
Primarul a recunoscut că, în acest moment, partea de refacere a drumurilor reprezintă o mare problemă, deoarece lucrările nu au fost executate corect și, din acest motiv, cetățenii, în special cei din Satu-Nou, Neicu sau Crucea de Jos, sunt nemulțumiți. „Rugămintea mea este să se respecte calitatea refacerii întregului sistem rutier. Nu spunem că nu înțelegem complexitatea lucrărilor, dar ne aflăm la sfârșitul lunii aprilie și au fost două luni în care s-ar fi putut executa lucrările de refacere. Nu vreau să mai primim reclamații din cartiere. Ori facem drumul profilat, ori nu-l mai facem deloc! Am dat posibilitatea să se intervină pe unele trotuare și, la refacere, pavelele nu s-au mai pus cum trebuie, iar locul s-a surpat cu o jumătate de metru. Trebuie să reamintesc faptul că aceste trotuare au fost realizate, anterior, cu bani de la BERD și că răspundem pentru ele!”, a spus Ion Petre.
Acesta a fost de părere că „nu este normal ca nemulțumirile populației să fie îndreptate către Primărie, în condițiile în care, de calitatea lucrărilor, răspunzătoare este societatea CUP SA”. Din acest motiv, Ion Petre a anunțat că, până la finalizarea proiectului, viceprimarul Iulian Nica va fi cel care va participa și va aviza deschiderea sau, după caz, închiderea lucrărilor ce se vor executa pe străzi. „El va da verdictul la recepția finală sau parțială, după cum va fi nevoie. Dacă lucrările nu sunt de calitate, nu se va semna nicio recepție, iar executantul nu-și va putea primi banii pe lucrări”, a subliniat Ion Petre.
Edilul a mai declarat că, datorită derulării unor proiecte de modernizare și reabilitare a unor străzi, este imperios necesar ca, în unele zone, lucrările privind brașamentele la rețelele de apă-canal și gaze să fie accelerate și finalizate într-un timp cât mai scurt. Ion Petre s-a referit, cu precădere, la străzile Rozelor și Progresului, din cartierul Satu-Nou care, după sărbătorile de Paște, vor beneficia de lucrări de asfaltare. „În momentul de față, pe strada Rozelor se lucrează la borduri. Când se va ajunge cu bordurarea în dreptul bisericii din Satu-Nou, se va trece la asfaltare. Merg pe ideea că, în maximum două luni, se va asfalta, integral, pe Rozelor, Progresului și pe Ioan Slavici. După asfaltare, nu vom mai avea nicio posibilitate de a intra în zona carosabilă pentru niciun fel de branșare, fie că este vorba despre gaze, apă, canal, fie că este vorba despre Electrica”, a avertizat Ion Petre. În același context, primarul a amintit și despre străzile Cooperației, George Coșbuc și Decebal, unde asfaltarea va începe luni, 30 aprilie.
Refacerile de drumuri trebuie să fie de calitate
Dorin Cenușă, reprezentantul CUP SA Focșani, a asigurat administrația locală de la Panciu că se vor lua toate măsurile pentru ca proiectul de refacere și modernizare a rețelelor de apă-canal să fie finalizat în condițiile și la termenul prevăzute în contract. El a admis că antreprenorul nu a respectat calitatea unor lucrări de refacere, dar a precizat că, tocmai din acest motiv, ele nici nu au fost plătite. „Lucrările care nu sunt de calitate se fac pe cheltuiala lor. Lucrarea nu este decontată până când nu există adresă din partea Primăriei că refacerile de drumuri s-au realizat corect”, a explicat Dorin Cenușă.
Acesta a ținut să răspundă și nemulțumirilor formulate din partea unor proprietari de case din cartierul Neicu, ale căror gospodării nu au fost branșate la rețeaua de apă-canal. „Sunt 3 sau 4 astfel de cazuri, care nu au fost incluse în proiect, pentru că acele case nu existau când a fost inițiat proiectul. Dar ele vor face obiectul unui alt proiect pe care îl avem în atenție, pe viitor”, a afirmat reprezentantul CUP SA.
În final, participanții la eveniment și-au exprimat convingerea că proiectul „VranceAqua” va fi încheiat, în condiții optime, în luna iulie. „Eu cred că a fost o întâlnire utilă, în care cei implicați în proiect au tras câteva învățăminte, au aflat punctul nostru de vedere, au înțeles că nu vor primi nicio adresă de la Primărie prin care se confirmă că au încheiat lucrările de pe teritoriul orașului Panciu, pentru că, fără aceasta, nu pot fi plătiți, la final, din programul POS. De asemenea, cred că au mai înțeles că toate refacerile de drumuri trebuie să fie de calitate și executate într-un timp cât mai scurt, pentru că, la sfârșitul lunii iulie se va încheia implementarea proiectului”, a concluzionat primarul Ion Petre.