De peste 15 ani îi citiți reportajele. De peste 15 ani sunteți receptivi la apelurile sale la solidaritate. Situațiile de viață descrise de colega noastră, Laura Breană, v-au emoționat, v-au revoltat, v-au întristat sau amuzat, v-au făcut să lăcrimați dar v-au făcut și să regăsiți încrederea, speranța. Alături de fotoreporterul Aurel Åelaru, a ajuns în cele mai ascunse colțuri ale județului și, împreună, au scos la lumină, în cuvinte și imagini, povești de viață memorabile. Cei doi ziariști ai „Monitorului de Vrancea” au adunat câteva dintre aceste povești în volumul „Vieți de Poveste”, pe care îl vor lansa joi, ca pe un manifest contra indiferenței. Cartea va putea fi cumpărată încă de la lansare, iar de vineri împreună cu ziarul „Monitorul de Vrancea”.
Cartea „Vieți de Poveste” scrisă de colega noastră, Laura Breană, și albumul de fotografii pe care îl cuprinde, surprinse cu talent de fotoreporterul Aurel Åelaru, este prima de acest gen scrisă de ziariștii unui ziar local. Ea va fi lansată joi, la ora 14.00, la sediul Central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, invitat special fiind jurnalistul Carmen Avram, realizator al emisiunii „În premieră” de la Antena 3. Aceasta spune, în prefața volumului, că „Viețile de Poveste” constituie „un univers uluitor. O colecție de cuvinte meșteșugite, însoțite de imagini memorabile… Povești cum nu se mai spun astăzi. Despre oameni pe lângă care trecem indiferenți, superiori, neatenți, dar care poartă în ei o lume, în care fiecare dintre noi ne-am putea reconstrui”.
Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene, afirmă, de asemenea în prefațarea cărții, că aceasta cuprinde în ea „o lume vie, stratificată ea însăși, căreia nu-i lipsesc întrebările, curiozitatea, ritmul său aparte. Prin ochii și trăirile autoarei acestor reportaje, viețile de poveste își pierd identitatea unor cazuri sociale, devenind tot atâtea lecții despre demnitate și despre semnificația semnelor matematice pe care le-am putea așeza, de la un timp la altul, individual sau colectiv, între o bucată de pâine și metafizica neputinței”.
Ca să poată aduce în fața voastră, a cititorilor, oameni speciali, cu moduri de viață atât de diferite, cu suferințe ascunse în adâncul codrilor, cu speranțe și deznădejdi, frici, împliniri, dezamăgiri și atâtea și atâtea alte sentimente întrețesute în mătasea fină a existenței umane, cei doi ziariști ai „Monitorului de Vrancea” au străbătut, la pas, kilometri întregi. Sub soare dogoritor sau dimpotrivă, pe ger cumplit, înotând prin zăpadă sau noroaie, au bătut cu piciorul păduri, văi și înălțimi, neobosiți, numai și numai din pasiune pentru meseria lor. Din dragoste pentru oameni. Åi pentru poveștile lor. Povești pe lângă care obișnuim să trecem indiferenți, pe care nu mai avem răbdare să le ascultăm, copleșiți de graba nebună a unui cotidian înșelător… „Povestea mea, povestea ta, poveștile atâtor oameni de lângă tine! Povești care, poate, ar deveni mai frumoase sau chiar de succes, vieți care ar deveni mai suportabile, sau chiar împlinite, dacă atunci când ar fi nevoie, ai exista TU care să vezi! Să asculți! Åi să-ți pese! Atâta tot!”, spune Laura.