Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

GALERIE FOTO: Tot mai multe drumuri sunt distruse de toporatori


   Toporatorii pădurilor vrâncene distrug tot mai multe drumuri forestiere, comunale, județene și naționale. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu îl acuză pe omul de afaceri Ionel Bălan, patronul firmei Lilval SRL, care exploatează masă lemnoasă în zonă, că a distrus un drum de exploatații agricole pe o lungime de trei kilometri și refuză să îl aducă la starea inițială. Cazacu afirmă că Bălan este susținut în activitățile sale și de Marian Grigoraș, pădurar la Ocolul Silvic Privat Fitionești, care „în loc să apere proprietățile oamenilor taie pădurea și distruge drumurile”. Ionel Bălan neagă acuzațiile primarului.



   Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu îl acuză pe omul de afaceri Ionel Bălan, patronul firmei Lilval SRL, care exploatează masă lemnoasă în zonă, că a distrus un drum de exploatații agricole pe o lungime de trei kilometri și refuză să îl aducă la starea inițială. Acesta susține că TAF-urile și camioanele lui Ionel Bălan au distrus drumul de exploatații agricole care face legătura dintre DJ 205 J Fitionești și Cabana Tisa Maurer. Primarul Cazacu declară că în același fel este distrus în mod siste-matic și DJ 205 J, dar și alte drumuri. „Cele mai mari probleme le avem cu Ionel Bălan, administratorul unei firme care exploatează masă lemnoasă în zona localității Fitionești și care a distrus peste trei kilometri din drumul de exploatații agricole care face legătura dintre DJ 205 J Fitionești și Cabana Tisa Maurer. Același personaj a distrus mai multe grădini, unde a făcut rampe de depo-zitare și încărcare a materialului lemnos fără a avea acordul proprietarilor”, a afirmat primarul Iordache Cazacu. 
   Edilul șef afirmă că Bălan este susținut în activitățile sale de Marian Grigoraș, pădurar la Ocolul Silvic Privat Fitionești. „Mai trebuie știut faptul că afaceristul Ionel Bălan este susținut în distrugeri și de Marian Grigoraș, pădurar la Ocolul Silvic Privat Fitionești, care în loc să apere proprietățile oamenilor taie pădurea și distrug drumurile. Eu am înființat Ocolul Silvic Privat Fitionești pentru a apăra proprietățile oamenilor din comună, dar se dovedește că pădurarul pe mână cu anumiți agenți economici își urmăresc doar interesul lor. S-a ajuns în situația în care pădurarul face afaceri cu lemn în loc să apere avuția oamenilor care îi plătesc”, a susținut primarul Iordache Cazacu. 
   El a precizat că în perioada următoare va avea loc controlul de fond efectuat de ITRSV, iar dacă vor fi găsite probleme pădurarul Marian Grigoraș va suporta consecințele legale. „Rog proprietarii de păduri care sesizează probleme cum ar fi tăieri ilegale, să le aducă la cunoștința Ocolului Silvic Privat Fitionești sau la Primărie. Dacă pădurarul va fi găsit vinovat va suporta consecințele legale”, a arătat primarul Cazacu. Acesta spune că a făcut o adresă către Postul de Poliție din localitate în care a sesizat toate problemele mai sus menționate. Mai mult, împreună cu șeful de post și angajați ai primăriei au mers pe drumul distrus de toporatori, unde au făcut poze și au luat act de distrugerile provocate în urma exploatărilor forestiere. 
Ionel Bălan neagă acuzațiile primarului Cazacu
   Omul de afaceri Ionel Bălan, patronul firmei Lilval SRL, neagă acuzațiile primarului și spune că Iordache Cazacu are ceva cu el și că i-a făcut mai multe plângeri la poliție pentru a-l determina să nu mai lucreze pe raza administrativă a comunei Fitionești. „Sunt în conflict cu primarul Iordache Cazacu de mai mult timp. Conflictul vine de la primar, acesta are ceva cu mine și vrea să nu mai lucrez în această comună, motiv pentru care mi-a făcut mai multe plângeri în urma cărora am avut și percheziții acasă. Este o făcătură a primarului tot ce se întâmplă, nu am stricat proprietatea nimănui. Nu am făcut nicio rampă pe proprietățile oamenilor. Dacă am tras lemn de la om de pe proprietate acolo am făcut rampă de încărcare cu acordul proprietarilor. Toată activitatea mea se derulează legal și cu acordul proprietarilor”, a precizat Ionel Bălan. Acesta spune că în fiecare an, împreună cu alte societăți care exploatează lemn în zonă, au balastat toate drumurile locale pe care le-au tranzitat camioanele cu lemne. „În fiecare an am închiriat ma-șini și utilaje și am pus piatră pe drumul respectiv, iar după ce se va usca îl vom reface cu pietriș în locurile în care s-au făcut gropi”, a spus omul de afaceri Ionel Bălan. 
IPJ Vrancea confirmă că există o plângere pentru distrugere de drumuri
   Contactat de reporterii noștri, șeful Ocolului Silvic Fitionești, Gheorghe Moțoc a declarat că nu știe exact despre ce este vorba, dar a precizat că dacă pădurarul Marian Grigoraș va fi găsit vinovat de ceva, va suporta consecințele legale. „Din punct de vedere al tăierilor de material lemnos totul este legal, cu documente așa cum prevede legea. Nu cunosc ca pădurarul să aibă și alte activități și nici care ar fi acelea. În ceea ce privește drumul la care faceți referire pot să vă spun că este folosit de toată lumea și de toți agenții economici care exploatează masă lemnoasă, respectiv Cristi Lori SRL, Hanifa SRL, Lilval SRL, etc. Așa se întâmplă în fiecare primăvară. Însă primăria este abilitată să ia taxă de PIAJ și să repare acel drum”, a afirmat șeful Ocolului Silvic Fitionești, Gheorghe Moțoc. 
   IPJ Vrancea a confirmat că la Postul de Poliție Fitionești a fost înregistrată o plângere care face referire la distrugerea unui drum de interes local. „Cercetările sunt conti-nuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, inspectorul principal Bogdan Toader. 
DJ Fetești-Gura Văii, distrus de mastodonții încărcați cu lemn
   Acesta nu este singurul drum distrus de lăcomia și nepăsarea toporatorilor. 
   Refăcut anul trecut, drumul județean Fetești-Gura Văii a devenit impracticabil în această primăvară din cauza raliurilor nocturne ale mastodonților încărcați cu zeci de tone de lemn. Din cauza traficului greu, un stâlp de iluminat este aproape gata să cadă peste o casă, iar un podeț a fost găurit și este un pericol pentru șoferii de autoturisme care nu cunosc gropile de aici. Oamenii din Cîmpuri sunt revoltați împotriva camionagiilor care le-au distrus gospodăriile și drumul de acces în sat. Însă oamenii sunt nemulțumiți și de faptul că firmele care exploatează lemnul din pădure nu plătesc taxa de PIAJ, o taxă percepută de primărie pe volumul de masă lemnoasă din exploatație. Acești bani sunt utilizați ulterior de administrația locală pentru reparațiile la drumurile stricate de utilaje. „Mi-au făcut vraiște în casă. Mi-au spart geamurile la casă din cauza camioanelor. Nu e prima oară când ne provoacă pagube. Am avut drum pe care să mergem, iar acum stăm în noroaie. Drumul este și mai rău”, a afirmat Mărioara Ursu.
   Primarul comunei Cîmpuri, Costel Mateiu, spune că a încercat să discute cu patronii firmelor de exploatare și cu reprezentanții Ocolului Silvic Privat Oriolus însă nu a găsit nicio înțelegere la aceștia. „Drumul a fost refăcut în totalitate anul trecut, iar în această iarnă a fost distrus de camioanele de mare tonaj care transportă masă lemnoasă de la Ocolul Silvic Oriolus. Am încercat să discutăm cu aceștia, dar nu vor să ia niciun fel de măsuri. Cară lemne noaptea, avem case crăpate din cauza camioanelor”, a afirmat primarul Costel Mateiu. 
   Distrugerile provocate drumului județean au făcut ca administratorul drumului, Consiliul Județean Vrancea, să instituie limită de tonaj de 3,5 tone pentru acest tronson rutier. Imediat cum a fost montat indicatorul de tonaj, a doua zi a dispărut. Directorul Romeo Iordache din cadrul Consiliului Județean a declarat că a fost informat și Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție pentru a fi aplicate restricțiile de tonaj pe acest drum județean. „Am trimis o adresă către Inspectoratul Județean de Poliție în care îi informăm despre restricțiile de tonaj și le cerem să aplice măsurile legale”, a afirmat directorul Romeo Iordache. 
Toporatorii distrug și drumurile naționale 2N și 2R
   Traficul greu de pe drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele îi nemulțumește și pe oamenii  din localitățile traversate de cele două drumuri. Oamenii spun că au așteptat aproape 40 de ani pentru ca aceste drumuri să fie reparate și nu vor permite ca interesele unor societăți comerciale care exploatează lemn să fie mai presus de interesele a câtorva zeci de mii de vrânceni care depind de acest drum. „Să le interzică cu desăvârșire să mai circule pe acest drum fără să respecte tonajul. E scris 30 de tone pe indicator, 30 de tone să fie și încărcătura. Mafia lemnului care distruge pădurile de pe Valea Râmnicului trebuie stârpită. Am așteptat mai bine de 30 de ani să ni se facă acest drum și acum este distrus fără ca instituțiile statului să intervină”, spun oamenii de pe Valea Râmnicului. Primarii de pe Valea Râmnicului solicită din nou prefectului și instituțiilor abilitate să ia acele măsuri pentru ca transportatorii să respecte limitele de tonaj.
   Tot din același motiv, primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru, a blocat, luna trecută, un drum comunal tranzitat de camioane uriașe care transportă lemn din exploatările forestiere din zonă. Primarul Spătaru susține că a fost nevoit să ia această măsură la solicitările oamenilor din comună care au reclamat că „mastodonții cu lemne” au distrus drumurile comunale, le-au rupt gardurile, iar islazurile sunt folosite ca rampă de încărcare a lemnelor de către firmele de exploatare.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?