Dintre cei 381 de participanți la Bursa generală a locurilor de muncă de vineri, doar 18 au avut norocul să fie angajați pe loc, alți 158 fiind selectați în vederea încadrării. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, pentru Bursa de vineri au fost contactați în total 621 de agenți economici din care 356 din Focșani, 77 din Adjud și 188 din Vidra. Dintre aceștia, doar 29 au participat efectiv, și anume 21 în locația din Focșani, 7 în cea din Adjud și unul la Vidra. Lista locurilor de muncă oferite de angajatori a cuprins un total de 367 de oferte, în meserii destul de diverse, care, totuși, nu s-au prea potrivit cu dorințele și calificările participanților, atâta timp cât doar 18 dintre aceștia au plecat de la Bursă angajați. Cele 18 posturi ocupate pe loc au fost în meserii precum mecanic utilaje, șofer, muncitor necalificat, administrator, mozaicar, confecționer, lăcătuș mecanic și fasonator mecanic.
La acțiunea de vineri au participat oameni de toate vârstele și de toate categoriile sociale. Unii, foarte tineri, încercau să-și găsească prima slujbă din viață. „Am făcut Facultatea de Biologie, am un master în Protecția Mediului și am văzut că este un post pentru specialist în Protecția Mediului, dar aici nu este nimeni de la ei cu care să vorbesc. Mi s-a dat un număr de telefon, dar sun mereu și nu răspunde nimeni”, a spus Alina Măimăscu, din Focșani.
Alții, mai în vârstă spuneau că sunt dispuși să-și schimbe calificarea urmând un curs, numai să poată reveni în câmpul muncii. „Văd că oferta este bună la această Bursă. Sper să-mi găsesc ceva de muncă în comerț, că am mai lucrat așa, cu toate că am calificarea de tehnician telecomunicații”, a explicat Ionel Lepădatu. Iar alții, care mai au doar doi, trei ani până la pensie, au explicat cât de greu le este să trăiască pentru că nu mai primesc nici indemnizație și nici nu se înghesuie nimeni să-i angajeze, cu toată experiența pe care o au. „Este prima dată când particip la astfel de acțiune. Am fost economist, am 29 de ani vechime, dar am intrat în șomaj. Acum mi s-a terminat și șomajul, mai am trei ani și jumătate să ies la pensie și aș accepta orice serviciu, că nu am încotro”, a spus Elena, o femeie din orașul nostru în timp ce o altă femeie întreba pe la standuri dacă nu cumva au vreun post cu jumătate de normă. „Vreau să muncesc să mai câștig niște bani în plus, că nu mai pot numai cu 600 de lei pe lună”, a spus ea.
Oferte pentru cei ce vor în armată
Standul Centrului Militar Zonal Vrancea a fost unul dintre cele care au atras destul de multe persoane participante la Bursă. Celor doi reprezentanți ai armatei li s-au adresat atât tineri cât și părinți ai tinerilor, care au dorit să afle amănunte despre locurile existente, modalitatea de înscriere, dar și perspectivele unei astfel de cariere. „E a doua oară când participăm la acest eveniment. Prezența noastră aici este generată de prezentarea ofertei educaționale a Ministerului Apărării și Internelor pentru anul de învățământ 2013 – 2014. Spre deosebire de celelalte standuri, noi prezentăm o ofertă de perspectivă, adică întâi școlarizarea și apoi obținerea unui serviciu sigur. Județul nostru oferă, prin existența multor unități militare, garanția repartizării după școlarizare a absolvenților în aceste unități militare”, a declarat locotenent colonel Aurelian Chelaru, șeful Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Vrancea, atenționând că înscrierile pentru colegiile militare liceale se încheie pe 25 aprilie, astfel încât doritorii trebuie să se grăbească să-și depună actele.
La Bursa de vineri, organizată în Focșani, în sala Balada a Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei”, au participat și deținuți, care au fost informați cu privire la ce trebuie să facă pentru a obține un serviciu când vor fi liberați. Le-au fost prezentate, totodată, serviciile oferite de AJOFM Vrancea și punctele sale de lucru din județ și li s-a explicat care este modalitatea de a fi luați în baza de date a instituției.
Participanții la Bursa organizată vineri de AJOFM Vrancea au putut consulta și oferta de muncă de la nivel național, au putut discuta cu consilierii EURES despre locurile de muncă din străinătate, iar cei care au dorit, s-au putut înscrie la diverse cursuri de formare profesională. „Această Bursă este prima organizată în acest an, urmând să mai fie una în toamnă și cel mai probabil, încă o Bursă în luna mai, destinată tinerilor marginalizați. Este o acțiune organizată la nivel național, care e menită să faciliteze accesul șomerilor la locuri de muncă, precum și al angajatorilor de a discuta direct și a găsi forța de muncă de care au nevoie”, a precizat Mariana Voicu, directorul AJOFM Vrancea.