E un apel în special către mame, dar și către tați, bunici, unchi, mătuși, verișori sau bone. Vă rog, nu le mai dați copiilor să mănânce substanțe chimice. Mă doare sufletul când văd cum mame sau bunici le cumpără copiilor sau nepoților acadele, chipsuri, biscuiți cu cremă, cornuri. Dumnezeule mare, v-ați uitat vreodată la ingredientele acestor produse? Sunt ca o lecție de chimie. De ce vă otrăviți copiii? Pe bune, asta faceți. O spun pe șleau.
Mie nu-mi place să fac mâncare. Înainte să am copii, dădeam comandă de-o tocăniță, o ciorbiță dacă simțeam nevoia să mănânc mâncare gătită, în rest… sandvișuri sau mâncare rece, în general. Dar acum fac mâncare aproape în fiecare zi, copiii mei nu știu ce e ăla salam, ce-s ăia crenvurști, nu știu ce gust au acadelele, cornurile sau chipsurile. Nu le dau așa ceva. Cum să le dau să înghită amestecuri de E-uri? „Stlică dinții!”, așa i-a spus fetița mea ieri unei alte fetițe căreia bunica îi cumpărase o acadea mare și plină de culori. Dă-i, bunico, o banană, un măr, fă-i repede un chec, o gogoașă, o clătită, dacă tot vrea ceva dulce, dar nu da bani pe otravă și nu i-o da nepoatei s-o mănânce. Te rog!
Åi cu atât mai mult, nu le da și copiilor mei! Căci de foarte multe ori, când mergem la locul de joacă sau în parc, mămici ori bunici darnice nevoie mare întind către picii mei sticksuri și pufuleți plini de sare, biscuiți cu cremă care li se topește pe degetele pline de praf, snacksuri și alte porcării. De ce naiba să aduci mâncare afară? Copiii se joacă în pământ, pun mâna pe toate, apoi pe așa zisa mâncare. Dă-le să mănânce înainte de a pleca de acasă, n-ar fi mai logic așa? Copiii nu trebuie să mănânce non-stop, trebuie să aibă o anumită rutină inclusiv în alimentație, altfel ajung, dacă nu-i ajută gena, obezi, așa cum cu tristețe observ că sunt mulți.
E primăvară, urzicile, ștevia, loboda sunt ieftine și pline de toate cele bune. Åtiu, copiilor nu le plac, dar pot fi gătite astfel încât să fie pe placul lor. Salata, ceapa, ridichile sunt zilnic pe masa noastră. Legumele sunt în meniul zilnic, ca și fructele. Fetița mea nu le mănâncă cu mare plăcere, dar nu se dă jos de la masă până nu le mănâncă. Asta e stabilit. Åi le mănâncă pentru că îi este foame. Nu mănâncă, rabdă de foame, nu-i dau mezeluri pline de conservanți și sare ca să-i umplu stoma-cul cu ceva.
Când cumpăr ceva din comerț citesc cu mare atenție ingredientele și întotdeauna termenul de valabilitate. Am descoperit că în supermarket, produsele mai proaspete sunt așezate mai în spate, iar cele cărora li se apropie data expirării mai în față. Am observat foarte mulți oameni care pun produsele în coș fără să verifice nimic. E adevărat, cu o moarte toți suntem datori, dar mai bine mai târziu decât mai devreme și mai bine fără chinuri.
Când nu am timp și nu am chef, soluția cea mai la îndemână sunt legumele congelate. Dar atenție, sunt și de astea cu sare și câteva E-uri. Le aleg pe cele simple, care conțin doar legume. Am descoperit într-un hipermarket un amestec grozav pentru supe la un kilogram, ieftin și bun, cu vreo opt legume și cu care prepar rapid o ciorbă foarte gustoasă. Jamie Oliver zicea într-o emisiune că dacă nu avem legume din curte, de la țară, și trebuie să le cumpărăm de la magazin, să le alegem pe cele congelate, căci în cele proaspete mai sunt injectate diverse substanțe.
Bine, bine, poate unii zic că nu mai există nimic curat, că și la baba Floarea în vârful muntelui cade ploaie acidă și s-a dus leguma sută la sută curată, dar totuși! De aici și până la a-i da copilului să mănânce coloranți, conservanți, sare ambalate în pungi lucitoare e cale lungă. Chiar dacă nu par să se îmbolnăvească de nimic pe termen scurt, pe termen mediu și lung ingerarea de porcării alimentare duce la boală.
Așa că, vă rog! Nu vă mai hrăniți copiii cu chimicale! Protejați-le sănătatea, învățați-i să mănânce sănătos, nu cedați în fața poftei lor de E-uri, încet încet veți vedea că vor înțelege și nu vor mai face circ în fața raftului plin cu produse amba-late frumos, dar cu conținut nesănătos. Dar bineînțeles că totul pleacă de la exemplul personal. Nu mâncați prostii în fața lor, dacă simțiți nevoia de otravă sub formă de ceva dulce sau sărat, mâncați când ei nu vă văd. Așa fac și eu…