Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

Fiţi atenţi de unde cumpăraţi carnea de miel!


   Este atenționarea medicilor veterinari care în aceste zile desfășoară o campanie de informare a populației. Orice neregulă poate fi sesizată la DSVSA la două numere de telefon 0237 215.561 sau 0237 206.779. 
   Veterinarii fac o serie de recomandări populației pentru a evita neplăcerile din cauza produselor alimentare improprii cumpărate. Aceștia au precizat că organele și carnea de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate care arată că animalele, carnea și organele obținute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare și după sacrificare. Pentru a verifica aceste aspecte, consumatorii trebuie să observe dacă pe carnea de miel care se obține prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, este aplicată o ștampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm care are și mențiunea „Controlat sanitar veterinar”. „Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul atașat de carcasă, precum și porțiunea terminală a unui membru. Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt ușor de confundat pentru o persoană neavizată”, se arată în recomandările medicilor veterinari. 
   În ceea ce privește ouăle, achiziționarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor presupune că acestea provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar și au fost transportate și depozitate în condiții de siguranță sanitar veterinară. 
   Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în piețe trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine. Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spațiile special amenajate în piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente cum ar fi tăvi confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat cum ar fi plasticul sau ceramica. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au pus la dispoziția populației două numere de telefon unde pot sesiza orice neregulă privind comercializarea produselor alimentare. Este vorba despre  0237 215.561 sau 0237 206.779. „În perioada sărbătorilor pascale instituția noastră va asigura permanența și la cele două nume de telefon va răspunde un angajat care va prelua apelurile telefonice”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?