Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

GALERIE FOTO: Ciobanul Coviltir : „Moartea vine oricum, aşa că mai bine munceşti decât să stai să o aştepţi“


   Sute de miei au fost deja vânduți sau vor fi sacrificați în perioada următoare, în apropierea sărbătorilor de Paște n Ciobanii spun că în zilele de dinaintea sărbătorilor pascale, oamenii care doresc carne de miel vin să își ia direct de la stână animalul gata tăiat. „Omul este curios și vrea să fie sigur de ceea ce mănâncă”, ne-a spus un cioban de la Milcovul. 

   Sute de miei crescuți în perioada de iarnă de către ciobani sunt pregătiți în aceste zile pentru sacrificare. Ciobanii spun că au fost căutați de firmele care cumpără miei pentru export și i-au vândut la prețul de 10 lei kilogramul de miel viu. „Le-am pus la toți butoane la urechi (crotalii – n.r.), le-am făcut acte cu medicul veterinar de la noi din comună și am vândut 130 de bucăți. Au venit de la Bacău cu mașină cu tot și i-am vândut cu 10 lei kilogramul”, ne-a spus Dumitru Coviltir. Bărbatul crește împreună cu familia 250 de oi la Milcovul și de fiecare dată, în preajma sărbătorilor de Paște este foarte ocupat cu vânzarea mieilor. Pe lângă cei dați de vii, mulți oameni din Focșani îi trec pragul stânii pentru că doresc să își cumpere, direct de la sursă carnea de miel. „Vin pentru că sunt curioși și spun că vor să vadă cum se taie mielul și apoi îl cumpără. Omul este curios și vrea să fie sigur de ceea ce mănâncă și îl tai în fața lor”, spune Dumitru Coviltir.
   Ca să aibă cu ce hrăni animalele, muncește împreună cu soția și un nepot 4 hectare de pământ pe care le cultivă cu cereale și nutreț. De multe ori, ce produce el nu-i ajunge, așa că mai cumpără și de la alți oameni din localitate. „Le dau lucernă, porumb urluială, mai și cumpăr de la firma danezilor cu 4 și 3 lei kilogramul. Mai iau și de pe la vecini pentru că sunt care și-au vândut vaca, calul. Dar anul ăsta a fost greu tare cu nutrețul, pentru că iarna a fost lungă și primăvara rece, abia a crescut iarba. Dacă ar fi să pun la socoteală tot, cât costă lucrările la pământ, cât costă nutrețul care-l cumpăr nu ies cu mare lucru, dar ce să fac, de ce să mă apuc!?”, spune omul.
   Un miel va cântări, spun ciobanii, peste 12, 13 kilograme pentru că anul acesta Paștele este sărbătorit târziu. Pe lângă mieii vânduți de vii și cei pe care îi taie la stână, omul spune că mai are 30 de miei și tot atâția iezi, pe care vrea să îi aducă la piață, dar crede că prețul nu va fi extraordinar de mare. „Nu cred că se va vinde cu mai mult de 18 lei pe kilogram. Nu are lumea să dea mai mult pentru că nu sunt bani și atunci dacă noi vindem așa scump se duce și cumpără vită, porc, face sarmale și miel cumpără numai 1 kilogram, ca să fie pe masă”, spune Dumitru Coviltir.
   Potrivit estimărilor făcute de reprezentanții Asociației crescătorilor de oi din Vrancea, pentru piața din Focșani s-au pregătit aproximativ 1.000 de miei pentru sacrificat, iar în total în Vrancea există aproximativ 50 de mii de capete.

Brânza la stână costă 13 lei kilogramul

   În această perioadă, brânza pe care o face ciobanul este puțină pentru că mieii mai sug încă la oi, dar cea care se face are mare căutare și este vândută direct de la stână, cu 13 lei kilogramul. „Nu pun în brânză decât lapte și cheag și o încălzesc, se adună și îl pun la scurs și se face caș. Urdă nu fac pentru că este prea ief-tină și costă mult lemnele să o fierbi și dau zerul la porci”, povestește Dumitru Coviltir. Bărbatul spune că de când se știe numai asta a făcut și că meseria a învățat-o de la tatăl său, dar la un moment dat a avut și serviciu la combinatul de la Galați. „Nu mi-a plăcut să stau la comandă și nu îmi plăcea nici programul. Åži la oi este program, dar ți-l faci tu, așa că am venit înapoi și m-am apucat de ce făcea și tata, de oierit”, mărturisește Dumitru Coviltir. Acum, după ani de muncă spune că atâta timp cât ai animale în curte nu ai odihnă și pentru cei care muncesc în acest domeniu, nu este niciodată Paște sau Crăciun. „Dar, ce să faci, moartea vine oricum, așa că mai bine muncești, decât să stai să o aștepți”, crede ciobanul.

Oile, scoase la vânzare pe internet

   Chiar dacă s-a obișnuit să muncească cu oile, de câteva săptămâni le-a scos la vânzare pe internet. „Fata mea stă la Focșani și a dat anunț pe internet să le vând. Dacă le dau, cumpăr vaci pentru că aici nu am imaș unde să duc oile și caprele. Trebuie să stau numai pe gârla din fața casei cu ele”, spune omul. De fapt acesta este cel mai mare necaz al ciobanului, pentru că cele 250 de oi pe care le are nu mai au unde să pască. „Este aici imaș, dar nu ne lasă cu oile, este numai pentru vaci. Sunt hectare întregi de imaș, și eu nu am unde să mă duc cu ele. La munte sunt alții care stau acolo și au oi. Așa că dacă îmi cade client le vând pe toate și cumpăr vaci”, își varsă oful ciobanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?