Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

Campanie de vaccinare a păsărilor de curte


   Medicii veterinari desfășoară, în această perioadă, o campanie de vaccinare a păsărilor de curte, împotriva pseudo pestei aviare. Proprietarul acestora plătește câte 0,5 lei pentru fiecare pasăre, sumă în care este inclus atât vaccinul cât și manopera. Medicii veterinari spun că oamenii sunt în general reticenți la tot ce înseamnă vaccinare cu plată, chiar dacă suma este foarte mică. „Lumea este destul de rău- voitoare și sunt oameni care spun că nu vor să își vaccineze păsările de trei ori pe an”, ne-a declarat medicul veterinar Åžtefan Silviu Åžerbu, de la Circumscripția sanitar veterinară Cîmpineanca. 
   Potrivit legislației în vigoare, în zonele de protecție avicolă, adică cele aflate la maximum 10 kilometri de crescătoriile de păsări, vaccinarea împotriva pseudo pestei aviare trebuie să se facă de 3 ori pe an. În celelalte zone, vaccinarea se face în două campanii pe an, respectiv primăvara și toamna. „În general, gospodăriile din mediul rural au în curte în jur de 20-30 de păsări pentru că acum, primăvara, numărul lor crește. Oamenii își cumpără pui, pe care îi cresc pe timpul verii. Însă, efectivul de animale în general la sat este unul mic, în scădere, pentru că este foarte multă populație îmbătrânită, care nu se mai poate ocupa cu creșterea animalelor. În ceea ce privește vaccinarea, oamenii sunt reticenți atunci când este vorba de vaccinările cu plată, pentru că spun că nu au bani. Nici autoritățile locale nu ne sprijină măcar în informarea sătenilor, cu toate că ar trebui să se implice și în mobilizare”, a adăugat medicul veterinar Åžtefan Silviu Åžerbu. 
   În programul strategic de vaccinare mai sunt incluse vaccinările împotriva antraxului la rumegătoarele mari și mici și la cabaline, dar și împotriva rabiei la câini. Aceste vaccinări sunt gratuite. Pe lângă vaccinarea pentru depistarea unor boli grave se fac recoltări de sânge la cai pentru diagnosticarea anemiei infecțioase, pentru supravegherea pestei porcine clasice și pentru supravegherea tuberculozei la bovine. Recoltările sunt decontate prin programul național și nu presupune achitarea unor sume de către proprietar. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?