Ploile de săptămâna trecută au creat probleme în județ. Având în vedere că au fost situații când bunurile cetățenilor au fost puse în pericol prin inundarea curților gospodăriilor sau avarierea/ blocarea căilor de acces, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectora¬ tului pentru Situații de Urgență (ISU) le reamintește cetățenilor care sunt măsurile pe care trebuie să le ia atunci când se confruntă cu astfel de situații.
Pompierii spun că cetățenii trebuie să curețe șanțurile de scurgere, să se informeze cu privire la rutele de evacuare și să știe unde pot găsi zone înalte pentru a se adăposti, dar și să-și pregătească din timp un set de provizii pentru dezastre. Dacă trebuie să plece din case, cetățenii sunt sfătuiți să-și ia cu ei documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat și un aparat de radio.
Zona trebuie evacuată atunci când autoritățile solicită acest lucru, iar ușile trebuie încuiate și geamurile asigurate pentru a nu fi sparte de vântul puternic, curenții de apă sau obiectele purtate de aceștia.
Pompierii mai spun că cetățenii nu trebuie să se deplaseze prin curenții de apă, iar dacă este necesar să se deplaseze prin zone inundate, trebuie să aleagă zonele unde apa nu este în mișcare. Deplasarea cu mașina este interzisă în zona inundată. „Rugăm cetățenii să anunțe orice situație de urgență, apelând 112. Având în vedere frecvența de producere și dimensiunea efectelor acestor tipuri de riscuri, gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale este o activitate de interes național. Managementul acestor situații de urgență se realizează prin măsuri preventive, operative de intervenție și de reabilitare”, a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.