Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea au trimis sesizări către toate instituțiile similare din județele Galați, Brăila, Constanța și Tulcea pentru a-și avertiza colegii de existența unor falși inspectori OPC. Cele trei impostoare prinse la Răstoaca sunt anchetate în prezent de polițiștii de la Măicănești.
Investigațiile în cazul celor trei femei care s-au dat drept inspectori OPC și au luat la verificat mai multe magazine din Vulturu și Răstoaca sunt continuate de polițiștii Secției de Poliție Rurală Măicănești. Oamenii legii ne-au precizat că „cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurpare de calități oficiale și înșelăciune”. Totodată, ei vor trimite informări cu privire la falșii inspectori OPC, colegilor din județele Brăila și Buzău, deoarece și aceștia au primit sesizări referitoare la comiterea unor astfel de fapte.
Nu doar polițiștii au trimis sesizări în județe limitrofe. Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au comunicat instituțiilor similare din județele Galați, Brăila, Constanța și Tulcea despre existența unor persoane care se recomandă a fi inspectori și care în urma controalelor pe care le fac în magazinele din mediul rural, cer mici atenții pentru a uita de neregulile constatate.
Reamintim că miercuri după-amiază, trei femei din București au verificat mai multe magazine din comunele Vulturu și Răstoaca. Cu ajutorul unor legitimații pe care le-au prezentat proprietarilor de magazine, femeile ar fi primit 150 de lei de la o femeie din Vulturu, în magazinul căreia au intrat, după ce i-au spus că sunt nereguli și că amenda poate ajunge și la 3.000 lei. Proprietara magazinului a preferat să le dea banii ca să nu fie amendată. Ulterior, ele au mers într-un magazin din Răstoaca, dar nu au mai avut succes, pentru că proprietarii magazinelor și-au dat seama și au anunțat autoritățile.
Polițiștii ne-au precizat că miercuri seara, bucureștencele au fost aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, unde au fost amprentate și audiate. Totodată, ele au fost și percheziționate, surse din rândul anchetatorilor precizându-ne că asupra lor a fost găsită o sumă de bani, inclusiv bancnotele pe care a spus femeia de la Vulturu că le-a dat în schimbul tăcerii. Rămâne ca polițiștii să stabilească dacă acei bani au fost primiți de la femeia de la Vulturu sau nu.
Legitimațiile pe care femeile le aveau la ele erau de la „Societatea Civilă pentru Protecția Consumatorilor”. Aceasta este un ONG cu obiect de activitate în domeniul protecției consumatorilor. Acum, oamenii legii vor face și o adresă către acest ONG pentru a verifica dacă într-adevăr femeile au legătură cu acesta sau nu. Cert este că ONG-ul despre care au vorbit cele trei femei nu are atribuții de control. Reprezentanții acestuia pot informa consumatorii și agenții economici și pot prelua sesizările consumatorilor.
Punctul de vedere oficial al poliției cu privire la acest caz a fost că „polițiștii din Răstoaca au depistat trei persoane de sex feminin, care, aflându-se în incinta unei societăți comerciale din localitate, invocând calitatea de inspectori OPC, încercau să facă un control economic. Acestea au fost conduse la sediul poliției, iar în urma primelor verificări efectuate s-a stabilit că acestea nu au calitatea de inspectori ai Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea. Cercetările sunt continuate cu cele trei suspecte în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurpare de ca-lități oficiale și înșelăciune”.
Doi patroni înșelați de falși inspectori OPC, la finele anului trecut
Nu este prima dată când unii dintre proprietarii de magazine cad în plasa unor escroci. La finele anului trecut, două persoane din Focșani și Golești au fost înșelate de falși inspectori OPC care le-au cerut diverse sume de bani pentru a închide ochii la nereguli. Atunci, două femei și un bărbat s-au recomandat a fi inspectori ai OPC. În primul caz, cel de la Focșani, falșii comisari au cerut o sumă considerabilă intimidând-o pe patroana unui magazin de anvelope second hand, astfel încât femeia să le dea suma de 3.000 de lei. Același lucru s-a întâmplat și la un magazin sătesc de la Golești, unde „inspectorii” au cerut 500 de lei pentru că magazinul nu avea programul de lucru afișat. Pentru că angajata magazinului nu dispunea de suma cerută, falșii inspectori s-au mulțumit cu 100 de lei și 5 pachete de țigări.
Faptele au fost sesizate la poliție, dar nu imediat după ce falșii inspectori OPC au trecut pragul magazinelor ci mai târziu, si-tuație care îngreunează ancheta. Polițiștii vrânceni fac și acum cercetări cu privire la cele două cazuri știute, iar miercuri seara au făcut verificări pentru a vedea dacă nu cumva cele trei femei au legătură cu cazurile de la finele anului trecut. Reprezentanții Comi-sariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea îi sfătuiesc încă o dată pe agenții economici să fie atenți și să nu cadă în plasa escrocilor care se dau drept comisari ai OPC.
Comisarii CJPC le recomandă tutu-ror persoanelor care sunt controlate de către acești falși inspectori să îi legitimeze și alături de legitimație să ceară și ordinul de delegație, prin care sunt trimiși să verifice unitatea respectivă. Dacă tot nu sunt convinși de faptul că aceștia sunt cu adevărat comisari ai instituției atunci ei sunt rugați să îi verifice dând un telefon la CJPC la numărul 0237 217.000.