După mai bine de un an de la debutul scandalului privind gazonul de pe Arena Națională, început cu ocazia meciului România – Franța din 6 septembrie 2011, judecătorii au făcut lumină în acest subiect. Prin Sentința arbitrală nr. 236/05.12.2012 dată în dosarul 78/DDP/2012, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional București a admis acțiunea formulată de reclamanta SC Gama Verde SRL și a obligat pe pârâta Asocierea JV Max Bogl-Astaldi la plata contravalorii gazonului și a penalităților de întârziere. Sentința este definitivă și obligatorie. Judecătorii au stabilit că gazonul livrat de firma Gama Verde SRL a fost conform contractului, iar Antreprenorul Ge¬ neral Asocierea Max Bogl-Astaldi trebuie să achite contravaloarea acestuia.
Pentru România, un astfel de caz este o premieră, fiind pentru prima dată când o instanță soluționează un litigiu cu un astfel de obiect. Cu toate acestea, judecătorii au dat dovadă de profesionalism și imparțialitate și au pronunțat o soluție corectă, fără să fie influențați de identitatea și poziția pârâtului (Asocierea Max Bogl-Astaldi) sau a beneficiarului final (Primăria București). La baza acestei soluții au stat probe clare și edificatoare.
Un rol important l-au avut expertizele tehnice judiciare în specialitatea agronomie efectuate în cauză, care au stabilit fără dubiu că rolul principal în degradarea gazonului revine microclimatului neprielnic din arenă. Probele prezentate au demonstrat astfel că firma Gama Verde SRL nu a avut nicio vină în toata această afacere a deteriorării gazonului. Responsabil de deteriorarea gazonului rămâne în primul rând Antreprenorul General, Asocierea JV Max Bogl-Astaldi, în calitate de autor al conceptului și al proiectului precum și de constructor al arenei. „Noi am precizat public, încă din septembrie 2011, că adevăratele cauze ale deprecierii gazonului sunt lipsa de ventilație și de lumină din arenă și am dat și soluții, însă nici Max Bogl-Astaldi și nici beneficiarul nu ne-au ascultat. Din contră, au negat orice responsabilitate și, cu un cinism maxim, au aruncat întreaga vină asupra noastră, în mod absolut neîntemeiat. În continuare, au preferat să schimbe gazonul în loc să investească în instalații de iluminare artificială și de ventilație. În septembrie 2011 nimeni nu stătea să ne asculte, toți doreau să ne acuze. Atunci mulți „experți” se grăbeau să apară la televizor și să facă declarații fără acoperire. Ne-au acuzat și condamnat, fără judecată ca fiind singurii vinovați, fără să le pese de adevăr, dorindu-se cu orice preț găsirea unui țap ispășitor. În acest fel ni s-au adus serioase prejudicii de imagine și nu numai. Am suportat peste un an și jumătate atacuri sub centură din cauza gazonului. Atunci, trebuia să fie scos un țap ispășitor și m-au găsit pe mine. Dar sunt bucuros că instanța a făcut lumină și a dat o decizie justă în această chestiune, care, la vremea respectivă, mi-a adus mari prejudicii de imagine. Prevăzând dezastrul, eu l-am avertizat, cu o săptămână înainte de partida cu Franța, pe primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu să se aștepte la tot ce poate fi mai grav în privința gazonului. Sincer, mă așteptam să ajungem în punctul în care arbitrul va opri meciul pentru teren impracticabil! Bine măcar că n-am pierdut cu 3-0 la masa verde. Acum adevărul a ieșit la iveală și toate acuzele de atunci se dovedesc a fi fost doar calomnii. Linșajul mediatic la care am fost supuși în legătură cu acest subiect a fost absolut nejustificat și nemeritat, nici una din acuzele care ni s-au adus atunci nefiind dovedită ca reală. Nu s-au adeverit nici susținerile unora conform cărora gazonul livrat ar fi fost uscat și nici acelea că ar fi existat deficiențe de execuție. Sperăm ca îndată ce această hotărâre a justiției va ajunge la cunoștința opiniei publice, cei care s-au grăbit să ne acuze pe nedrept, să rea¬ lizeze că au greșit. Noi așteptăm în conti¬ nuare scuze. Ne dorim ca din această întâmplare cei interesați în acest domeniu să tragă concluzii corecte și utile pentru viitor”, a declarat Adrian Oprișan, administratorul firmei SC Gama Verde SRL Focșani.
Oprișan: „Chestiunea cu iarba va persista la nesfârșit”
„Gazonul furnizat și montat în iulie 2011 pe Arena Națională este conform cu cerințele contractuale și ale Caietului de Sarcini. Au fost respectate condițiile contractuale, cu referire directă la pregătirea stratului suport, precum și la furnizarea și montarea rulourilor de gazon. Condițiile de microclimat de pe terenul de joc nu sunt propice dezvoltării gazonului, deoarece iluminarea naturală în incinta stadionului e deficitară, iar ventilația este necorespunzătoare”, se arată în motivarea Curții de Arbitraj a Camerei de Comerț.
„Chestiunea cu iarba va persista la nesfârșit din cauza microclimatului nepro¬ pice din interiorul Arenei Naționale. Expertizele sunt clare, iar greșeli s-au făcut încă din proiectare referitor la facilitățile pentru suprafața de joc, care trebuiau să fie prevăzute de la început”, a mai spus Adrian Oprișan, administratorul firmei Gama Verde SRL.
Ce spun rapoartele de specialitate întocmite de expert și de Institutul Național pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA)? Că gazonul pus înainte de Franța a respectat normele tehnice și de calitate, dar totul s-a năruit, și se năruie ciclic, din cauza modului defectuos de proiectare și utilare a stadionului, care n-a ținut cont de necesitățile suprafeței de joc. Pentru lucrarea efectuată, firma Gama Verde SRL a încasat deja de la Max Bogl-Astaldi suma de 730.140,94 RON, echivalentul a circa 170.000 de euro, incluzând penalități și cheltuieli de judecată. Procesul s-a finalizat miercuri, 5 decembrie 2012.