Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Finanţarea asistenţei medicale stomatologice a fost oprită


   Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea i-a anunțat pe medicii dentiști că este în imposibilitatea de a încheia acte adiționale pentru luna aprilie pentru asistența medicală stomatologică și că va suspenda procesul de contractare pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS. „Având în vedere faptul că prin adresa CNAS nr. DB 2856/ 29.03.2013, înregistrată la CAS Vrancea cu nr. P 1.272/ 02.04.2013, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistență medicală stomatologică – activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiționale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistență. Totodată se suspendă procesul de contractare pentru această asistență pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS„, se arată în informarea emisă de CAS Vrancea.
   Medicii dentiști sunt indignați de această măsură de sistare a finanțării asistenței medicale stomatologice. Ei sunt de părere că singurii care vor avea de suferit sunt pacienții cu venituri mici, care vor fi nevoiți să plătească de acum înainte pentru orice serviciu stomatologic. „Noi dorim o explicație de la Ministerul Sănătății referitor la sistarea finanțării. Anul acesta chiar am obținut de la CNAS o majorare a bugetului cu 100%. Mai exact, dacă anul trecut, la nivel național, s-au dat 58 de milioane, anul acesta trebuia să primim peste 130 de milioane, dar am primit 13 milioane, care s-au consumat în primul trimestru. Faptul că s-a sistat finanțarea va afecta pacienții. Astfel, copiii cu vârste între 0-18 ani, care beneficiau de gratuitate, cei care beneficiau de compensare cu 60%, beneficiarii legilor speciale vor trebui să plătească serviciile stomatologice. Chiar dacă înainte banii erau insuficienți și beneficiau de gratuitate sau compensare, 1 din 10 persoane, acum nu mai beneficiază nimeni. Noi, medicii stomatologi, suntem foarte supărați deoarece suntem puși în fața faptului împlinit. Trebuie să le explicăm asiguraților că trebuie să plătească pentru ceva ce ar trebui să beneficieze în mod gratuit”, spune medicul stomatolog Florin Iacob, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Vrancea.

     1.854 vrânceni beneficiau de gratuități
     
   În Vrancea sunt 185 de medici stomatologi, iar 127 dintre aceștia au cabinete în Focșani. În contract cu CAS sunt 35 de doctori, majoritatea din mediul rural. Reprezentanții CAS ne-au precizat că, anul trecut, au beneficiat de servicii stomatologice gratuite 1.854 de asigurați. „Bugetul alocat medicinei dentare, pentru anul 2012, a fost în sumă de 523.000 lei. La stabilirea valorii de contract pentru furnizorii de servicii medicale de medicină dentară s-au avut în vedere: suma alocată Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea pentru servicii de medicină dentară; numărul de medici de medicină dentară și dentiști care au intrat în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea; gradul profesional al medicilor. În anul 2012 au beneficiat de servicii medicale stomatolo-gice, decontate de CAS Vrancea, un număr de 1.854 de asigurați. Suma decontată de CAS Vrancea furnizorilor de servicii me-dicale în asistența medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialitatea me-dicină dentară a fost de 522.998,63 lei”, spun reprezentanții CAS. Filialele județene ale Colegiului Medicilor Dentiști din România au redactat un „protest”, în care prezintă nemulțumirile referitoare la sistarea finanțării. 
Protestul medicilor dentiști  AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?