În Focșani există 21 de locuri de joacă, 11 amenajate (dintre care unul doar pe jumătate) și 10 cu leagăne, balansoare și topogane de pe vremea comunismului. Copiii le folosesc pe toate, autorizate sau nu, amenajate sau nu, iar autoritățile locale se consideră acoperite: au încheiat polițe de asigurare, așa că dacă, Doamne ferește, vreun copil este rănit, plătește firma de asigurări.
Focșaniul, un oraș cu peste 70 de mii de locuitori, dispune de numai 21 de locuri de joacă. Acestea sunt amplasate între blocurile din oraș sau în parcuri. Paradoxal, un spațiu de joacă amplasat între blocuri a fost amenajat doar pe jumătate, din cauza lipsei de fonduri. Este vorba despre locul de pe strada Ghinea Dorinel, jumătate a fost modernizat cu topogane și leagăne adaptate vârstei copiilor, iar cealaltă jumătate amintește de perioada comunistă cu leagăne de fier și cu mese de ping pong din beton. „Nu știu ce au făcut pentru că au reușit să amenajeze doar jumătate din locul de joacă. Este bine și așa, decât deloc, dar atunci când vin să taie iarba o fac doar pe jumătatea amenajată, în rest lasă bălăriile să crească. Să sperăm că vor veni să amenajeze și cealaltă jumătate ca să aibă unde să se joace copiii. Vara vin foarte mulți copii să se joace aici, chiar și de pe alte străzi cum ar fi Cotești. Nu au unde să se ducă în altă parte și pentru că aici s-a făcut cât de cât ceva, vin să se joace” , ne-a spus una dintre locatare.
În acest moment, există 11 locuri de joacă amenajate distribuite astfel: în cartierul Sud, două sunt amplasate în zona Majestic, două pe strada Ulmului, unul în preajma Mausoleului și încă unul pe strada Revoluției. În celelalte zone ale orașului mai sunt în Parcul Schumann, în Parcul Bălcescu, în Grădina Publică, pe strada Ghinea Dorinel și pe strada Bârsei.
Municipalitatea mai are în administrare încă 10 locuri de joacă neamenajate. În aceste spații există doar dispozitive de joacă vechi, de pe timpul comunismului. Este vorba despre două locuri de joacă pe strada 1 Decembrie, două pe strada Mare a Unirii și câte unul pe străzile Anghel Saligny colț cu Bulevardul Unirii, Independenței, Culturii, Peneș Curcanu, Doctor Telemac și Căpitan Crețu Florin. „Din păcate, pe strada Ghinea Dorinel am reușit să amenajăm doar jumătate. Vom vedea, poate reușim să amenajăm și cealaltă jumătate”, ne-a declarat Neculai Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Dezvoltare, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani.
Polițe de asigurare pentru toate locurile de joacă
Locurile de joacă nu îndeplinesc în totalitate condițiile de siguranță. Spre exemplu, în Parcul Schumann chiar dacă topoganele, leagănele și balansoarele sunt cât de cât funcționale, pentru că terenul pe care acestea au fost amplasate nu a fost amenajat, la prima ploaie locul de joacă se transformă într-o adevărată mocirlă. Conștiente de incidentele la care pot fi expuși copiii în momentul în care se joacă și constrânse de legislația în vigoare, autoritățile au încheiat polițe de asigurare pentru toate locurile de joacă, amenajate sau nu. „Toate locurile de joacă amenajate din oraș sunt în administrarea unei firme cu care s-a încheiat contract. Ea a încheiat și o poliță de asigurare în cazul în care se întâmplă diverse incidente. Locurile de joacă neamenajate sunt în admi-nistrarea noastră și la fel și noi am încheiat polițe de asigurare. Ele sunt verificate periodic de angajații noștri”, ne-a declarat Laurențiu Mocanu, directorul Direcției de Dezvoltare, unitate din subordinea Primăriei care are în administrare aceste spații.
Potrivit legislației în vigoare, toate aceste locuri sunt autorizate de către ISCIR Galați, instituție care urmărește respectarea normelor de siguranță. Pentru locurile neamenajate, periodic angajații Direcției de Dezvoltare sunt obligați să le verifice și să trimită rapoarte de activitate la ISCIR Galați. Anul acesta, municipalitatea intenționează să mai amenajeze încă trei locuri de joacă. „Există fonduri necesare alocate pentru amenajarea acestor trei locuri de joacă”, a menționat Neculai Vlăsceanu.