Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus luni să facă toate compromisurile pe care le consideră „bune pentru România”, arătând că și președintele Traian Băsescu a cedat acceptând faptul că Daniel Morar nu va fi numit în funcția de procuror general.
Åeful Guvernului a făcut această declarație la Palatul Parlamentului, după discuția avută cu liderul liberal, Crin Antonescu, care se opune unei eventuale numiri a fostului procuror general Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. „O să fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru România, chiar dacă ele sunt dăunătoare pentru mine personal. În momentul în care ajungi într-o funcție importantă trebuie să faci o balanță. Dacă credeți că poți să fii prim-ministru și să iei numai decizii care să te favorizeze personal, nu știți ce înseamnă să fii prim-ministru”, a afirmat Victor Ponta.
Întrebat de presă dacă numirea lui Kovesi constituie „un compromis bun”, el a arătat că desemnarea unor noi șefi la DNA, la Parchetul general, la DIICOT este „un lucru bun, de care România are nevoie”. „Åi eu și Crin Antonescu în multe momente am făcut compromisuri. (…) Cum credeți că se poate face altfel politică decât respectându-l și pe celălalt și încercând să găsești un numitor comun? Credeți că există cineva pe lume care poate să facă politică spunând âeu vreau să fie așaâ și toată lumea face ca el? Nu, nici n-ar fi bine. Uneori cedez eu, alteori cedează domnul Antonescu. Cedează și domnul Băsescu. Să știți că nu e foarte fericit că nu e domnul Morar procuror general. Asta e. A făcut și domnul Băsescu un compromis”, a adăugat Victor Ponta.
El a reiterat că „în mod sigur” nu l-ar fi numit pe Daniel Morar în postul de procuror general. „Da, cred că gestul președintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constituțională a fost o înțelegere a faptului că nu l-aș numi niciodată (în postul de procuror general- n.r.) și a faptului că altfel rămâneam blocați în privința numirilor”, a spus Ponta, precizând că divergențele din USL vor putea fi depășite.
Totodată, el a susținut că, în discuția cu Antonescu, nu a exprimat niciodată intenția clară de a o numi pe Kovesi la șefia DNA, dar nu a exclus această variantă. Ponta a mai spus că nu va merge marți la ședința Secției de procurori a CSM cu o listă de propuneri.
El a afirmat că discuțiile cu președintele vizând numirea noilor șefi la DNA și Parchetul General nu constituie o „negociere”, subliniind, totodată, necesitatea unui acord între șeful statului, ministrul Justiției – portofoliu al cărui interimat îl asigură premierul – și CSM. „Am marele avantaj că îi cunosc pe foarte mulți dintre procurorii care pot ocupa funcții de conducere. (…) Ca să fac propuneri care oricum sunt respinse mi se pare un gen de joacă politică, ce nu face altceva decât să adâncească criza – în momentul în care propui niște oameni care oricum știi că vor fi respinși. În plus, îmi respect mult prea mult foștii colegi procuri ca să le fac o asemenea propunere âhaideți să vă propun ca să vă pice Băsescuâ”, a arătat premierul.
El a admis însă că discuțiile cu șeful statului ar putea să nu se soldeze cu un acord. „Trebuie să existe un acord ca să nu propunem niște nume care vor fi respinse. Așa consider că trebuie să acționez serios. Nu înseamnă însă că o să avem și un rezultat. E foarte posibil să nu avem niște nume asupra cărora să existe un acord și atunci o să stăm în continuare în această situație de incertitudine, dar este de datoria mea să încerc să rezolvăm acest blocaj care există de un an de zile”, a mai spus Ponta.
De asemenea, șeful Executivului a arătat că discuțiile de la CSM și cele pe care le va avea cu președintele Traian Băsescu nu se vor referi strict la desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA. El a dat asigurări că USL nu mizează pe un anumit nume pentru acest post, susținând că liderul liberal Crin Antonescu – partenerul său din USL – nu a propus vreo candidatură anume.
Întrebat cum a reușit să calmeze spiritele din USL, premierul a răspuns: „Cu înțelepciune”. Acesta a mai precizat că desemnarea la șefia DNA a lui Kovesi nu reprezintă un „must do” din partea Comisiei Europene.
El a făcut aceste precizări fiind întrebat dacă numirea unui alt procuror la șefia DNA, în afară de Kovesi, ar afecta cooperarea cu Bruxelles-ul.