Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797
Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797

Credincioşii vor fi împărtăşiţi de Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei


   Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru venirea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei. ÎPS Ciprian va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, o slujbă deosebită pentru că are rugăciuni și rânduieli speciale. Conform Tipicului Bisericesc, în primele cinci duminici din Postul Paștelui se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. De la strană va cânta o parte din Corul Tronos al Patriarhiei Române. 
Preotul paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Maricel Murgu, ne-a precizat că enoriașii care au primit dezlegare de a se împărtăși vor primi Taina de la însuși ÎPS Ciprian. „Este o bucurie ca să primești Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos direct de la Arhiereul locului”, ne-a spus părintele. „Prezența Înaltpreasfințitului Ciprian în parohia noastră este o bucurie nespus de mare atât pentru mine cât și pentru credincioși. Sfinții Părinți ne învață că acolo este biserica unde este și ierarhul și unde este ierarhul este și biserica. Deci, prezența ÎPS Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei la noi înseamnă însăși prezența lui Hristos în biserica noastră. Nu putem concepe biserica fără ierarh”, a precizat preotul Murgu. 
   El le recomandă credincioșilor o pregătire în prealabil cu post, rugăciune și spovadă pentru a putea fi împărtășiți. „Pe de altă parte, orice om care are un musafir se pregătește, în sensul că fiecare creștin va căuta să îi ofere Înaltpreasfințitului o floare sau chiar un gând bun, va căuta să fie cât mai aproape să primească binecuvântare și să asculte îndemnurile și cuvintele Preasfințitului. Nădăjduim ca prezența ÎPS să sensibilizeze orice inimă”, recomandă părintele Maricel Murgu. 
Preotul Maricel Murgu, un constructor duhovnicesc
   Preotul Maricel Murgu este originar din Nistorești, născut în 1962, din părinți „de la țară”, așa cum susține personal. Primele clase le-a absolvit în comuna natală, iar în continuare, pentru că părinții și-au schimbat locul de muncă, tânărul care mai apoi avea să devină preot s-a mutat în Ardeal. Liceul l-a absolvit la Miercurea Ciuc, în județul Harghita. După perioada liceului, părintele Murgu s-a înscris la Seminarul Teologic din Buzău pe care l-a absolvit în anul 1984, după care a mers la Facultatea de Teologie din Capitală. Stagiul militar l-a satisfăcut la Zalău, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu cea care avea să-i devină parteneră de viață, originară din comuna Garoafa. 
   În 1985 a primit harul preoției și a fost repartizat la Doaga, o parohie compusă din trei biserici în trei sate. „Niciuna din cele trei biserici nu era pusă la punct. Biserica de la Doaga necesita lucrări de pictură, la biserica de la Răchitosu erau fisuri în urma cutremurului din martie 1977 încât se vedea din interior la exterior, iar la biserica de la Străjescu a fost nevoie doar de lucrări gospodărești de întreținere”, ne-a spus părintele Murgu. 
   În anul Revoluției, sub supravegherea preotului, pictura bisericii de la Doaga a fost terminată și lăcașul a beneficiat de o resfințire la care a participat regretatul Arhiepiscop Epifanie Norocel. De asemenea, biserica din satul Răchitosu a fost consolidată, astfel că acum enoriașii pot participa în siguranță la slujbe. În anul 2000, părintele a fost transferat la biserica din Făurei, comuna Garoafa, o parohie cu două sate. „Am continuat și aici lucrările pe plan pastoral-misionar, gospodăresc și social-filantropic. Pe plan gospodăresc am construit o casă de prăznuire la Bizighești, la biserica din Făurei am renovat în întregime biserica pe exterior și alte lucrări de întreținere”, ne-a mai spus părintele. 
   La Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost numit preot în anul 2009. Åži aici a continuat pe aceeași linie, astfel că acum lăcașul se află într-un amplu proces de reabilitare. Tot părintele a reușit să-i apropie pe credincioși de învățăturile sfinte, astfel că în prezent numărul celor care participă la Sfintele Slujbe a sporit. Acum credincioșii îi ajută pe oamenii aflați în nevoi printr-un parteneriat al bisericii cu filiala de Cruce Roșie Vrancea. „În primul rând, toate aceste realizări i le datorez lui Dumnezeu. El m-a ajutat să duc la îndeplinire aceste realizări. În al doilea rând, le datorez credincioșilor pe care i-am păstorit pentru că dacă ei nu erau alături de mine nu reușeam”, ne-a mărturisit părintele Maricel Murgu. 

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?