Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei va oficia pentru a doua oară Sfânta Liturghie în județul nostru, de când a fost întronizat. Duminică, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cartierul Obor al municipiului Focșani, credincioșii vor putea să ia binecuvântare direct de la ÎPS Ciprian. Preotul paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Maricel Murgu, speră ca vizita ÎPS să-i apropie și mai mult pe credincioși de biserică și de nevoile ei.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cartierul Obor al municipiului Focșani îi așteaptă duminică dimineață pe toți credincioșii vrânceni care doresc să ia parte la Sfânta Liturghie oficiată de cel mai înalt preot din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian Câmpineanul. Întronizat în data de 10 martie, ÎPS oficiază pentru a doua oară Sfânta Liturghie în Focșani.
Preotul Maricel Murgu se bucură „nespus de mult” de faptul că enoriașii parohiei sale ar putea primi binecuvântare din partea ÎPS. „Duminică, 31 martie, la Bi-serica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Focșani, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Este o vizită de care ne bucurăm nespus de mult pentru faptul că este pentru a doua oară când Înaltpreasfințitul părinte Ciprian poposește în Vrancea după instalarea sa și este dovada că ÎPS sa iubește Vrancea și creștinii din acest județ”, ne-a declarat părintele Maricel Murgu. „Vizita ÎPS ne va da curaj și poate credincioșii vor putea să audă de la Preasfinția Sa un îndemn de a fi în continuare alături de biserică și de a o sprijini în toate lucrările din parohie”, a adăugat părintele Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Lăcașul din Cartierul Obor a intrat, odată cu schimbarea preotului paroh, într-un amplu proces de reabilitare. Chiar anul trecut, biserica a împlinit 150 de ani de la prima sfințire din anul 1862.
„Anul trecut nu a fost posibilitatea de a se oficia o sluj-bă arhierească pentru că eram cu schela în biserică pentru lucrările de pictură. Iată că Dumnezeu a orânduit ca anul acesta să avem această bucurie. Credincioșii trebuie să mai știe că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un păstor sufletesc care este apropiat de credincioși. Așa cum mărturisea ÎPS în ziua întronizării din 10 martie, dorește din tot sufletul să fie aproape de biserică, de preoți și de credincioși”, spune părintele Murgu.
Proiecte în valoare de 8 miliarde de lei vechi
În prezent, în biserică se lucrează la pictură în tehnica fresco. „Bolțile din naos și pronaos vor fi restaurate în pictura veche, iar restul bisericii va avea pictură nouă. Am reușit să terminăm pictura în Sfântul Altar, iar după sărbătoarea Învierii vom reîncepe lucrările de pictură în naos și pronaos. Noi avem de executat lucrări importante la biserică. Pe lângă pictură mai avem un proiect aprobat în ceea ce privește acoperișul bisericii, modificarea turlelor pentru că actualele turle nu sunt cele originale. În plus, dorim să construim o capelă mortuară. Toate aceste lucrări necesită fonduri substanțiale. Ceea ce am făcut până acum am făcut numai cu bani de la credincioși, dar cu toate că situația financiară este din ce în ce mai grea am reușit să începem. Eu am un principiu, orice lucru pe care îl începi, dacă îl iei pe Dumnezeu ca ajutor, cu siguranță îl vei duce la bun sfârșit. Dacă îți pui încre-derea numai în oameni cu siguranță nu vei reuși”, ne-a mărturisit preotul.
Lucrările de pictură sunt realizate în proporție de 25% și în total se ridică la 3 miliarde de lei vechi. Celălalt proiect, care cuprinde acoperișul, turlele și capela mortuară se ridică la 5 miliarde de lei vechi. De când a venit preot la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, părintele Murgu alături de enoriași a reușit să toarne șape de egalizare, să construiască strane din lemn de stejar și să monteze sistemul de încălzire termică. „Toate le-am făcut numai cu ajutorul credincioșilor”, a conchis părintele.