Ediția: Duminică 29 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Duminică 29 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicii veterinari, atraşi de străinătate


   Până acum, din Vrancea au plecat 10 medici veterinari. Unul dintre medicii din Focșani are un succes răsunător și ocupă funcția de inspector sanitar veterinar în Olanda.

   Medicii veterinari din Vrancea, în special cei tineri, depun cereri la Colegiul Medicilor Veterinari pentru a obține Certificatul European cu referire la statutul profesional prezent, care le permite să obțină un loc de muncă în străinătate. Unii au dovedit că meseria învățată în țară nu mai are pentru ei niciun secret și au evoluat profesional în țări precum Olanda, Franța, Anglia, Canada. „Avem un medic foarte bun care a plecat de la noi și a ajuns inspector în Olanda. Lucrează pentru stat acolo și o duce foarte bine. Nu este singurul. Recent a mai plecat un tânăr în Anglia, un băiat foarte bun, foarte bine pregătit, care a lucrat la noi la o fabrică de procesare a cărnii și la fel, a reușit din punct de vedere profesional. Nu se întâmplă cu toți așa. Acolo sunt angajați ca medici veterinari sau sunt medici veterinari de liberă practică. Unii nu au reușit și s-au întors”, ne-a spus Ionel Duță, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Vrancea.
   Până la această dată au plecat din Vrancea zece medici veterinari. Plecarea acestora nu s-a făcut în masă, ci treptat. Numai anul acesta rândurile celor care au emigrat au fost îngroșate cu încă doi medici veterinari. Unii au plecat cu tot cu familie pentru că și partenerul de viață avea o meserie căutată pe piața muncii din străinătate.

Primul pas – obținerea certificatului de recunoaștere a diplomei

   Primul pas pe care trebuie să îl facă absolvenții de Medicină Veterinară, care doresc să profeseze în străinătate, este să obțină un certificat de recunoaștere a diplomei universitare  și să se înscrie în Colegiul Medicilor Veterinari. „După această etapă ni se adresează nouă pentru a le elibera un Certificat european cu referire la statutul profesional prezent, care este eliberat de Consiliul Județean de conducere al Colegiului. În acest certificat se precizează dacă au restricții privind activitatea profesională. După ce obțin acest document se adresează Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari care le eliberează un alt certificat european”, ne-a declarat doctorul George Ciornohac, secretarul Colegiului Medicilor Veterinari.
   Exodul medicilor către alte țări este determinat de oferta slabă pe piața muncii pe care o au proaspăt absolvenții de studii superioare în acest domeniu. Aproape toate circumscripțiile sanitar veterinare sunt fie vândute fie concesionate pe termen foarte lung actualilor medici veterinari. În această situație, tinerii nu pot profesa la o circumscripție sanitar veterinară decât ca angajați ai acestora sau ca salariați ai direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. O altă posibilitate este înființarea unui cabinet medical veterinar privat, însă destul de costisitoare pentru un tânăr absolvent. „În fiecare dintre ei există o motivație profesională, financiară sau familială. Cert este că există o problemă a locurilor de muncă la care se adaugă și lipsa unor resurse pentru a organiza spații pentru desfășurarea activităților profesionale în mediul privat. Ar exista un refugiu în înființarea unor pet shop-uri, cabinete private, învățământ, depozite sanitar veterinare sau farmacii”, ne-a declarat Necula Botezatu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?