Primăria Panciu a solicitat un împrumut la Trezorerie în valoare de aproximativ 6,2 milioane de lei pentru a plăti datoriile către diverși furnizori. Împrumuturile au o dobândă specială, de 5,25% anual, fără alte comisioane. Până în acest moment au mai apelat la astfel de împrumuturi patru primării vrâncene, respectiv Dumitrești, Tîmboiești, Gugești și Slobozia Bradului. Arieratele existente la primăriile vrâncene vin din perioada guvernelor pedeliste, care au refuzat să aloce bani pentru plata proiectelor derulate prin programe guvernamentale.
Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a declarat că instituția pe care o conduce a apelat la un împrumut la Trezorerie în valoare de aproximativ 6,2 milioane de lei pentru a plăti datoriile către diverși furnizori. „Am solicitat un împrumut în valoare de aproape 6,2 milioane pentru plata arieratelor pe care le avem către diverși furnizori care au executat lucrări la diverse investiții sau au prestat diverse servicii, dar pentru care nu au fost plătiți, deoarece primăria nu a avut fondurile necesare în acest sens. Acest tip de împrumuturi au o dobândă specială, de 5,25% anual, fără alte comisioane, ceea ce este foarte bine pentru administrațiile locale”, a afirmat primarul Ion Petre.
Primăria Panciu are plăți restante în valoare de 10,8 milioane de lei. Este cea mai mare datorie pe care o administrație locală din Vrancea o are către diverși furnizori, dar și pentru cofinanțarea unor proiecte europene aflate în derulare la nivelul orașului Panciu. „Primăria Panciu are datorii restante în valoare de 10,8 milioane de lei. Sunt datorii care în marea lor majoritate au fost acumulate în cei aproape patru ani ai guvernării PDL, perioadă în care Primăria Panciu a primit de la bugetul de stat anual câte 100 mii lei în condițiile în care primăriile conduse de primari PDL primeau milioane de lei fără a avea vreo datorie sau investiții ce necesitau cofinanțare”, a afirmat primarul Ion Petre.
Edilul șef din Panciu spune că primăria a prelungit perioada de depunere a ofertelor, în vederea obținerii unui împrumut în valoare de 20 de milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Primăria Panciu va apela la un credit de tip revolving (clientul poate trage sume fixe, până la o limită de sumă și o scadență agreată, pentru perioade fixe de timp la rate de dobândă fixe. Odată rambursată, suma respectivă poate fi trasă din nou – n.r.), perioada de grație de 36 de luni, iar perioada de rambursare de 84 de luni. „Sper ca după ce vom reuși să plătim arieratele pentru care solicităm peste 6 milioane de lei de la Trezorerie, să reușim să accesăm și împrumutul de 20 de milioane de lei cu care vom continua să cofinanțăm proiectele pe care le avem în derulare”, a precizat primarul Ion Petre.
Alte patru primării au mai apelat la împrumuturi de la Trezorerie
Până în acest moment au mai apelat la astfel de împrumuturi patru primării vrâncene, respectiv Dumitrești, Tîmboiești, Gugești și Slobozia Bradului, care au solicitat diverse sume pentru a plăti arieratele. Este vorba despre datorii mai vechi de 90 de zile, pe care primăriile le-au acumulat fie către furnizori de bunuri și servicii, fie către firmele care au efectuat lucrări de investiții.
La Dumitrești, primarul Petrică Dogaru a solicitat un împrumut de 360 mii lei, pentru a plăti din datoriile rămase de la fostul primar, Sandu Crintea.
La Tâmboiești, primăria a solicitat un împrumut de circa 500 mii lei pentru a achita datoriile lăsate de fostul guvern PDL, condus de Boc. Primarul Daniela Mihalcea spune că cea mai mare parte din această sumă, peste 400 mii lei, sunt penalizări de întârzieri la lucrările de alimentare cu apă. Deși investiția a fost realizată prin ordonanța 7 din 2007, iar banii trebuiau să vină de la bugetul de stat, pedeliștii nu au dat nici un ban.
Primarul de la Gugești, Vasile Vatră, s-a împrumutat cu circa 700 mii lei. Edilul spune că acest împrumut îl ajută să achite facturile restante de anul trecut, dar și să deruleze programul de investiții pentru acest an.
Primăria Slobozia Bradului este ultima administrație locală care a solicitat bani de la Trezorerie pentru a-și plăti arieratele. Culmea, majoritatea facturilor restante sunt pentru investiții care ar fi trebuit achitate din bugetul statului și nu din cel al administrației locale. Este cazul lucrărilor de la baza sportivă, unde facturile restante sunt de peste 80 mii lei sau a lucrărilor de la Åcoala din Slobozia Bradului, care a fost preluată de Inspectoratul Åcolar Județean și unde facturile restante sunt de peste 50 mii lei. „Împrumutul solicitat este pentru suma de 200 mii lei. Cu acești bani și cu ce am primit de la Consiliul Județean achităm toate arieratele însă nu mai avem bani pentru alte investiții în acest an. Rămânem doar cu bani pentru funcționare”, ne-a declarat primarul Valerică Zamfirescu, de la Slobozia Bradului.
Peste 10 milioane lei sunt arieratele primăriilor
În acest moment, primăriile vrâncene au arierate ce depășesc 10 milioane de lei. Suma este imensă, acești bani trebuind plătiți către societăți comerciale. Fără acești bani, economia este blocată, iar statul nu poate demara investiții noi sau asigura fonduri pentru sistemul bugetar. „Conform Ordonanței de Urgență 3 din 2013, unitățile administrației publice care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013 au obligația diminuării volumului acestora cu cel puțin 85%, până la data de 31 martie 2013”, a afirmat directorul Fiscului vrâncean, Eugen Ciorici.
Împrumuturile de la Trezorerie se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani, cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Națională a României, respectiv 5,25% pe an. Documentele necesare contractării împrumutului se depun la Finanțe și sunt aprobate de comisia de la nivelul Ministerului Finanțelor Publice.