Autoritățile și-au propus să amenajeze în Obor un loc special de sacrificare și comercializare a mieilor. Aceștia vor ajunge la tarabă doar dacă sunt sacrificați în spații autorizate sanitar veterinar.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au trimis ieri o adresă tuturor primăriilor prin care le-au cerut să precizeze dacă intenționează să amenajeze în localitate spații de sacrificare a mieilor. Potrivit reglementărilor în vigoare, mieii nu pot ajunge în piețe decât dacă sunt sacrificați în spații special amenajate și autorizate sanitar veterinar, care să asigure un minim de condiții de igienă pentru desfășurarea acestor activități.
Deocamdată, doar în Focșani autoritățile și-au propus să amenajeze un astfel de spațiu în Obor, unde crescătorii de miei ar putea sacrifica animalele în condiții de igienă. De aici, aceștia fie vor fi vânduți direct, fie vor ajunge în piață, de unde focșănenii vor putea achiziționa carne de miel. „În colaborare cu reprezentanții Administrației Piețelor și cu autoritățile locale ne gândim să amenajăm la Obor un spațiu. Proprietarii de animale care au certificat sanitar veterinar, care respectă condițiile de bunăstare ale animalelor și le-au transportat în mijloace de transport autorizate vor putea să vină cu miei și să îi sacrifice în aceste spații”, ne-a declarat Necula Botezatu, directorul DSVSA. La Obor se va amenaja și un țarc, în care vor sta mieii înainte de sa-crificare și un spațiu dotat cu apă caldă și rece, mese de sacrificare și tranșare. Aceste spații vor funcționa în perioada 20 aprilie – 5 mai, perioada sărbătorilor pascale, iar în cazul în care în zonă sunt foarte multe persoane de religie catolică se poate solicita amenajarea acestora de către primării și zilele acestea. În aceste spații va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, persoana responsabilă și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. „Noi ne gândim să asigurăm asistență sanitar veterinară și în acest punct pe care îl vom înființa, dar și în piață”, a precizat Necula Botezatu. Cei care nu respectă aceste condiții riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 6.000 de lei.
Ouăle și laptele, în atenția medicilor veterinari
Autoritățile sanitar veterinare nu vor avea în vizor doar carnea de miel, ci pregătesc o serie de controale la cei care comercializează ouă, lapte și produse din lapte. Inspectorii DSVSA trebuie să verifice respectarea condițiilor privind transportul ouălor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și pot decide suspendarea autorizării pentru mijloacele de transport care nu îndeplinesc condițiile sanitare veterinare.
Comercializarea laptelui și a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în piețele agroalimentare și în târguri, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în piețe trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.