Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai greu din an, este un prilej de purificare spirituală, dar și o perioadă de detoxifiere a organismului, deoarece nu se consumă produse de origine animală. Numeroși vrânceni aleg să țină acest post.
Medicii recomandă acestora să fie atenți la preparatele de post care se găsesc din belșug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătății. Doctorii recomandă celor care țin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele și legumele. „Dincolo de valențele purificării fizice și spirituale ale postului, produsele de post pot avea influențe negative asupra organismului. Cei care țin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conțin acele E-uri concentrate în coloranți, arome și îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roșu carmin cu efect toxic sau fosfații, nitriții cu efect toxic asupra funcției renale sau substanțele aromate, îndulcitorii chimici și substanțele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci și migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar așa putem avea o alimentație sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. Doar așa vom avea o alimentație bogată în macro și micro nutrienți, vitamine, antioxidanți benefici în această perioadă de stres climatic”, recomandă medicul internist Constantin Barbu.
Medicii atrag atenția asupra faptului că gravidele și copiii nu trebuie să țină post. „Nu este indicat să țină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefro-tic, cei cu afecțiuni cronice, cu cancer sau afecțiuni autoimune și boli de colagen. Dacă aceștia vor neapărat să postească, trebuie să înștiințeze medicul curant”, a adăugat medicul Barbu.