Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Evenimentele care au dus la SUPREMAŢIA DINOZAURILOR


  Noile analize de datare a unor roci au confirmat faptul că uriașele erupții vulcanice din urmă cu 200 milioane de ani au provocat dispariția subită a jumătate dintre speciile de pe Terra, facilitând astfel dezvoltarea și dominația dinozaurilor.
   Într-un studiu publicat joi, oamenii de știință afirmă că această extincție masivă de la sfârșitul triasicului s-a produs în urmă cu 201.564.000 de ani, exact în momentul erupției unei serii de vulcani, care a bulversat climatul terestru, eliminând în atmosferă uriașe cantități de dioxid de carbon (CO2). Acea extincție a deschis calea către progresul dinozaurilor, care au dominat planeta timp de 135 milioane de ani, înainte să dispară la rândul lor, în urmă cu circa 65 milioane de ani – o dispariție atribuită prăbușirii pe Terra a unui asteroid de mari dimensiuni, care a bulversat la rândul său climatul terestru.
   Estimările precedente lăsau o marjă de 1 milion – 3 milioane de ani între momentul producerii acelor erupții vulcanice și marea extincție de la sfârșitul triasicului. Noua datare a restrâns marja la 20.000 de ani, un interval de timp aproape insesizabil pe scara istoriei geologice a Terrei. Cauza exstincției speciilor din urmă cu 200 mil. ani. Straturile de sedimente corespunzătoare perioadei de dinaintea erupțiilor conțin fosile din triasic. În schimb, fosilele lipsesc din straturile ce datează de după acele erupții vulcanice, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista americană Science.
   Potrivit autorilor studiului, acea perioadă ar putea oferi o paralelă istorică cu actuala încălzire rapidă a planetei provocată de emisiile de CO2, care ar putea fi fatală speciilor mai vulnerabile, incapabile să se adapteze cu rapiditate. „Într-un anumit fel, extincția de la sfârșitul triasicului prezintă similarități cu ceea ce trăim noi astăzi”, afirmă Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, unul dintre autorii studiului. „Analiza geologică a acelei perioade ar putea oferi informații despre impactul avut de dublarea, în scurt timp, a cantității de CO2 din atmosferă asupra temperaturilor de pe Glob și a acidificării oceanelor, ca și consecințele asupra ecosistemului”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?