Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Atenţie la ulcer: se reactivează primăvara


   Afecțiunile digestive, de care suferă și mulți vrânceni, se reactivează primăvara, atrag atenția medicii. În ultima perioadă, numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au suferit crize de ulcer sau sângerări digestive a crescut considerabil față de lunile de iarnă.
   Ulcerul este o afecțiune cronică recidivantă, care apare mai ales primăvara și toamna. „Spre deosebire de iarnă, acum au început să vină mai multe persoane la spital cu boli ulceroase. Totuși, am observat o scădere a cazurilor de ulcere. Poate că gradul ridicat de educație sanitară al populației face ca incidența acestor boli să fie în ușoară scădere. Pot spune că ne confruntăm cu mai multe cazuri primăvara și toamna. Acest lucru poate fi și din cauza influenței nervului vag, care mediază secreția de acid clorhidric. De asemenea, o cauză poate fi și trecerea la alimentația ușoară, de primăvară, bazată pe legume și fructe. Åži alcoolul este unul dintre factori. Pentru că bolile de stomac sunt mult mai active primăvara și toamna, recomandăm să își efectueze tratamentul prescris de medicul specialist, să mănânce la ore fixe, să țină regim alimentar, să renunțe măcar o vreme la fumat și alcool, dacă este cazul, și să evite stresul”, recomandă medicul internist Constantin Barbu, din cadrul Spitalului Municipal Adjud.
   De asemenea, și medicamentele antiinflamatorii trebuie evitate, deoarece pot provoca diferite forme de ulcer. Stresul, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun sau administrarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi aspirina, indometacinul, ibuprofenul, diclofenacul, pot provoca ulcer.
   Simptomele caracteristice ale bolii ulceroase sunt durerile, arsurile, vărsăturile, mai ales cele cu conținut acid. Durerea apare, de cele mai multe ori, în zona stomacului, dar poate să iradieze și în spate sau în partea dreaptă a abdomenului. Medicii recomandă persoanelor care știu că au probleme digestive să mănânce mai multe produse lactate, cu excepția brânzeturilor fermentate, să consume carne fără grăsime, în special de pasăre, și să evite alimentele hiperacide și fructele, cum ar fi perele, merele sau strugurii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?