Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!
Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!

Temperaturi extreme, precipitaţii reduse


   Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei, tema de dezbatere din acest an fiind „Observând vremea putem proteja viața și bunurile”. Vara trecută, în zona Vrancea au fost precipitații puține și temperaturi foarte ridicate. Recordul a fost de 41,4 grade Celsius, înregistrat de Stația Meteorologică Focșani.

   Meteorologii sărbătoresc, astăzi, Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema de dezbatere de anul acesta este „Observând vremea putem proteja viața și bunurile”, temă care reflectă schimbările meteorologice ce se petrec în fiecare an. Tocmai din acest motiv, impactul în astfel de situații de criză nu poate fi ignorat. „Ziua Mondială a Meteorologiei din anul 2013 reprezintă o ocazie pentru a scoate în evidență activitatea pe care Serviciile Meteorologice și Hidrologice Naționale o desfășoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea și pentru a proteja viața și bunurile. Sunt încrezător că această aniversare va contribui și la evidențierea beneficiilor rezultate din continuarea investițiilor în infrastructura meteorologică și în cea hidrologică, a importanței cooperării globale și a urgenței reprezentate de creșterea capacității de a furniza servicii meteorologice și climatice de o calitate mai bună către toți cetățenii, comunitățile și națiunile care au, în cea mai mare măsura, nevoie de aceste servicii”, se arată într-un comunicat de presă remis de conducerea Stației Meteo Focșani.
   Potrivit specialiștilor Stației Meteo Focșani, anul 2012 a fost unul al extremelor din punct de vedere meteorologic, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Din punct de vedere termic, 2012 a fost un an cald, la Stația Meteorologică Focșani înregistrându-se o temperatură medie anuală de 11,7 grade Celsius. Anterior, temperatura medie multianuală era de 10,6 grade Celsius. „Anul 2012 a fost anul în care s-a înregistrat cea mai mare temperatură de când se fac observații la Stația Meteorologică Focșani (41,4 grade C). Din punct de vedere al preci-pitațiilor s-au înregistrat un total de precipitații de 615,5 l/mp, față de 521,6 l/mp norma locului. Cu toate că această cantitate este mai mare decât norma pluviometrică a locului, anul 2012 este considerat secetos prin prisma faptului că: întreaga cantitate anuală a căzut în mod neuniform pe parcursul anului; menționăm 2 luni cu cantități mari de precipitații: lunile mai (155, 4 l/mp) și decembrie (125,8 l/mp)”, se arată în raportul prezentat de Florin Lăcătuș, directorul Stației Meteo Focșani.

Secetă extremă de primăvara până toamna
 
   Potrivit raportului, precipitațiile căzute anul trecut în lunile ianuarie, februarie, aprilie și mai, cu toate că au avut valori ce au depășit normalul pluviometric, au fost distribuite inegal și au căzut în timp scurt, ele nereușind să acopere deficitul de precipitații din iunie, iulie, august, septembrie, în care cantitățile de precipitații căzute au fost cu mult sub limita pluviometrică. Rezerva de umiditate din sol în lunile iunie,  iulie, august și septembrie 2012 a fost foarte scăzută, temperaturile exterioare fiind excesiv de mari. Cantitatea mare de precipitații din decembrie nu a redus deficitul de umiditate din sol.
   Cantitățile mici de precipitații din vara și toamna anului trecut și temperaturile ridicate au favorizat apariția secetei, atât atmosferică cât și pedologică. „Din punct de vedere al fenomenelor meteo, în 2012 enumerăm: precipitații abundente sub formă de ninsoare în perioadele : 24-26.01.2012, 02- 07.02.2012, 12- 14.02.2012, intensificări de vânt care au accentuat temperaturile scăzute și care au generat fenomenele de transport de zăpadă la sol și viscolul; disconfort termic accentuat; ceață persistentă, aso-ciată și cu depunere de chiciură, care izolat a redus vizibi-litatea sub 50 metri, polei”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?